Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Appen met
Werken leestijd 1 min

Buurt helpt mee in de zorg: ‘Het helpt ons, geeft een positieve flow en dat is zeker nodig nu’

Bestuurder Roeli Mossel van zorgcoöperatie NNCZ bedacht ‘Buurt helpt de Zorg’

Link gekopieerd naar klembord

Buurt helpt mee in de zorg: ‘Het helpt ons, geeft een positieve flow en dat is zeker nodig nu’ keyvisual

Buurt helpt de Zorg bij NNCZ

Buurtbewoners die bijspringen om de zorg in verpleeghuizen te helpen. In het Noorden van het land doen ze dat op initiatief van zorgcoöperatie NNCZ. Die bedacht ‘Buurt helpt de Zorg’. Covid-19 zorgt in het hele land voor veel besmettingen en ook voor veel uitval van zorgmedewerkers. Maar de zorg voor ouderen kan niet op pauze. Extra hulp is daarom welkom. ActiZ appt met bestuurder Roeli Mossel van NNCZ.

Olfert Koning

persvoorlichter ActiZ

Olfert Koning

Roeli Mossel

bestuurder zorgorganisatie NNCZ

bestuurder NNCZ, Roeli Mossel

Olfert

Hoi Roeli, wat een mooi initiatief: ‘Buurt helpt de Zorg’. Hebben jullie veel reacties gekregen?

Roeli

Jazeker, in no-time hadden we in de 10 buurten en wijken waar onze zorglocaties zijn, mensen op de been die bijspringen.

Roeli

Op sommige plekken is het gelukt om zelfs het dorp volledig de werving van vrijwilligers te laten doen. Er was ook veel media-aandacht, Hart van Nederland stond zelfs op de stoep voor een reportage! 👍

Olfert

Wat kunnen de buurtgenoten doen?

Roeli

Meer dan genoeg! Samen met de bestaande vrijwilligers proberen we met buurtgenoten een rooster te maken om op de verpleeghuislocaties tussen 10.00 uur in de ochtend en 20.00 uur in de avond zeven dagen in de week een gastheer of gastvrouw te hebben. Op sommige plekken is dat al gelukt!

Olfert

En wat doen mensen dan?

Roeli

Nou, bijvoorbeeld een praatje maken met bewoners, helpen bij het opvolgen van de coronamaatregelen voor bewoners, medewerkers en bezoekers of bij het verwennen van zorgprofessionals, door bijvoorbeeld een lekkernij te trakteren (zodat zij het langer volhouden).

Roeli

Ze doen geen taken waar een specifiek zorgdiploma nodig is.

Olfert

Kan je een voorbeeld van wat je de afgelopen tijd ziet gebeuren?

Roeli

Nou, een mooi voorbeeld is bij een verpleeghuis dat in de buurt van een middelbare school staat. Eerst meldde zich een docent. Daarna de directeur en hij schreef een mooi stukje op intranet en vervolgens  meldde weer een ander docent zich met 13 leerlingen om te helpen! Heel mooi! 🙌🏼

Olfert

Wat vinden bewoners en familie eigenlijk van die nieuwe gezichten?

Roeli

Die zijn positief, ze zien dat iedereen op het tandvlees loopt.

Roeli

'Burgerkracht' is ook één van de speerpunten van NNCZ. We willen zorg samen bieden met de omgeving. En je ziet dat in de dorpen en wijken waar dit al goed van de grond komt, de hulp heel snel komt. Op sommige plekken zeggen mensen zelfs ‘Laat ons dat rooster maar maken, wij zorgen dat het vol komt’. Super!

Olfert

NNCZ bedacht eerder al, toen de horeca dicht was: ‘Horeca helpt zorg’. Zien jullie nu dezelfde mensen terug?

Roeli

Jazeker, we konden toen 60 mensen langdurig in dienst nemen. En ook nu melden die mensen zich weer. Echt heel mooi! 😊

Roeli

Het is heel fijn dat horecaondernemers nu opnieuw hun hulp aanbieden!

Olfert

Zijn jullie trouwens ook bezig om bewoners en medewerkers een boostervaccin te geven?

Roeli

Jazeker, en we hopen dat dit ook snel effect gaat hebben. Op één locatie bleek namelijk bijna de helft van de medewerkers besmet te zijn. Meer bescherming is fijn.

Olfert

Verloopt dat goed?

Roelie

Wij zijn afgelopen vrijdag begonnen. En we hopen deze week alle bewoners, bewoners van aanleunwoningen en onze medewerkers die willen, te hebben geprikt.

Olfert

Fijn dat het goed loopt. En dat Buurt helpt de Zorg aanslaat! 😊

Roeli

Zeker. Het helpt ons, maar geeft ook positieve flow. En die is nodig nu. 💪🏼

Horeca helpt Zorg

Het is niet voor het eerst dat NNCZ creatief mensen betrekt bij de zorg. Toen eerder in de coronacrisis horeca genoodzaakt was de deuren te sluiten zag ouderenzorgorganisatie NNCZ een kans: horecapersoneel kon tijdelijk aan de slag in de zorg.

Een win-win-situatie, want horecamedewerkers kregen salaris, horecawerkgevers ontvingen een bijdrage in de arbeidskosten en de ouderenzorg was blij met de hulp. ActiZ heeft geholpen het initiatief van NNCZ landelijk beschikbaar te maken. Zo kregen geïnteresseerde horecamedewerkers via de Nationale Zorgklas, een initiatief van ActiZ, training om voorbereid te zijn op het werk in de ouderenzorg.