Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

ActiZ Live! Vier gesprekken over transformatie van de ouderenzorg

Podcastserie

Link gekopieerd naar klembord

ActiZ Live! Vier gesprekken over transformatie van de ouderenzorg keyvisual

ActiZ Live! header prodcast

De ouderenzorg staat voor een grote opgave. Door de dubbele vergrijzing neemt de vraag naar zorg toe, maar het personeel dat in de zorg werkt stijgt niet mee. We moeten de zorg dus anders organiseren. Maar hoe maken we de transformatie naar een toekomstbestendige zorg? En wat betekent transformatie eigenlijk? We vroegen het mensen van binnen en buiten de zorg tijdens de ActiZ Live! Verenigingsmiddag. Het resultaat: vier gesprekken over verandering, de toekomst en wat daarvoor nodig is.

Wat betekent transformatie volgens bestuurders en experts van binnen en buiten de zorg? Wat vraagt het van zorgorganisaties om tot verandering te komen? En van de samenleving? In deze ActiZ Live! podcast belichten we transformatie vanuit vier verschillende perspectieven:

Digitale transformatie: het belang van innovatie

In aflevering één spreken we Jan Kees van Wijnen, bestuurder bij TanteLouise en Henk Herman Nap, coördinator digitale zorg bij Vilans. Ze stellen dat digitale transformatie noodzakelijk is om de zorg duurzaam en van hoge kwaliteit te houden. Daarbij is het van belang om technologische innovaties zorgvuldig te implementeren in de praktijk, én zorgmedewerkers bij dat proces te betrekken. Volgens Van Wijnen en Nap zijn zelfredzaamheid en technologie onlosmakelijk verbonden met de toekomst van de ouderenzorg. Wat zijn de geleerde lessen van Van Wijnen en Nap? Hoe kijken ze zelf naar hun eigen oude dag? En is innovatie eigenlijk ooit echt klaar?

Luister het hele gesprek: 

Maatschappelijke transformatie: in gesprek met de samenleving

In aflevering twee hoor je Charlotte Vromans, adjunct-directeur bij ActiZ, en Bram Festen, partner van campagnebureau BKB, over transformatie en de rol die de samenleving daarbij speelt. Ze bespreken het publieksonderzoek dat BKB in opdracht van ActiZ begin 2023 uitvoerde. Hoe willen Nederlanders oud worden? En zijn we eigenlijk wel voorbereid op onze oude dag? Het onderzoek laat zien dat mensen wel nadenken over ouder worden, maar er nog zelden met anderen over praten. Vromans en Festen stellen dat het gesprek over ouder worden en de toekomst van de zorg de hele samenleving aangaat. Wat zijn de juiste gesprekstarters? En hoe zit het met de bereidheid van mensen om zelf actie te ondernemen voor hun eigen oude dag?

Luister het hele gesprek:

Groene transformatie: duurzame zorg 

In aflevering drie praten we over duurzaamheid met Marcel van Woensel, bestuurder van VanNeynsel en Evelyn Brakema, huisarts in opleiding en onderzoeker in duurzame zorg. Ze zien veel enthousiasme voor de duurzame transformatie van de zorg, zowel bij zorgmedewerkers als bestuurders. Er is een groeiende erkenning van de noodzaak én een verlangen om ermee aan de slag te gaan. Dat vraagt volgens Van Woensel en Brakema wel om een integrale benadering, waarbij duurzaamheid onderdeel is van de kernwaarden, bedrijfsvoering én denkwijze van de organisatie. Hoe ziet de groene toekomst van de zorg eruit? En welke duurzaamheidsmaatregelen kunnen organisaties nu al nemen?

Luister het hele gesprek: 

Professionele transformatie: het belang van stoppen

In de vierde aflevering spreken we onderzoeker en adviseur Marije van den Berg, over stoppen als belangrijk aspect van transformatie. Transformatie is een proces van verandering, dat vaak gepaard gaat met uitdagingen en moeilijkheden. Een belangrijk aspect in dit proces, en één die vaak over het hoofd wordt gezien, is stoppen. Dat gaat over onder meer afscheid nemen van rituelen en het afleren van oude gewoonten. Hoe weet je wanneer je ergens mee moet stoppen? En hoe zorg je dat stoppen een normaal onderdeel wordt van je organisatiecultuur?

Luister het hele gesprek: