Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

ActiZ blikt terug op Zorg & ICT Beurs: ‘Digitaliseren is één van de oplossingen voor de toekomst’

Link gekopieerd naar klembord

ActiZ blikt terug op Zorg & ICT Beurs: ‘Digitaliseren is één van de oplossingen voor de toekomst’ keyvisual

Jef Mol in gesprek op de Zorg en ICT Beurs

De ouderenzorg digitaal, dat is cruciaal. Met deze boodschap stond ActiZ dit jaar op de Zorg & ICT Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. De beurs stond in het teken van digitale transformatie voor een toekomstbestendige zorg. In het eigen ActiZ-theater konden bezoekers drie dagen lang kennis en inzichten opdoen van binnen en buiten de ouderenzorg. In dit artikel een korte terugblik.

Op de Zorg & ICT beurs vroeg ActiZ aandacht voor de digitale transformatie van de zorg voor ouderen en chronisch zieken. De samenleving wordt steeds digitaler, en dus verwachten cliënten, naasten en medewerkers dat ook van de zorg. Slimme toepassingen helpen cliënten om langer thuis te blijven wonen en het werk van zorgprofessionals wordt met behulp van technologie efficiënter én leuker.  

 

De waarde van data

Met een divers programma laat ActiZ zien dat digitale transformatie over veel meer gaat dan alleen technologie. Het is een middel om de cliënt zijn zelfstandigheid te laten houden en daarbij de nodige zorg zo optimaal mogelijk in te richten, bijvoorbeeld met behulp van artificial intelligence en datagedreven werken.

Zo zijn er door toenemende digitalisering van het zorgproces en het gebruik van sensoren inmiddels grote hoeveelheden data ontstaan in de ouderenzorg. Hoe kun je die data zinvol inzetten voor je bedrijfsvoering, organisatieontwikkeling en voor de kwaliteit van zorg? Wij spraken erover met Evy Liersen, adviseur datagedreven werken en één van de sprekers op de beurs. ‘Met behulp van data kun je onderbouwde keuzes maken om je organisatie zo goed mogelijk te laten draaien’, vertelt Liersen. 

Uitwisseling op orde

In het ActiZ theater stonden we stil bij het realiseren van randvoorwaarden voor digitale transformatie, zoals aandacht voor informatieveiligheid. Maar ook het goed en veilig uitwisselen van gegevens, tussen zorgprofessionals en cliënten en tussen zorgprofessionals onderling, is een belangrijke randvoorwaarde. In de sessie ‘Wie zorgt er voor mijn moeder’ spraken Jef Mol, bestuurder van Santé Partners en Rein Souwerbren, directeur van Evean, over de noodzaak van goede gegevensuitwisseling. ‘We kunnen bijvoorbeeld heel veel ziekenhuiszorg gewoon thuis uitvoeren, als de gegevensuitwisseling op orde is.’

Autonomie met technologie

Op de beurs deelde Vilans inzichten uit hun onderzoek naar de organisatie van innovatie en liet een ethisch hacker aan een volle zaal zien hoe gemakkelijk je eigenlijk gehacked kunt worden. Een digicoaches en ambassadeurs zorginnovatie deelden hun ervaringen met zorgtechnologie. Op de beursvloer spraken we ook technisch geneeskundige Michiel Klitsie die het belang van de inzet van technologie in de ouderenzorg onderstreepte. ‘Er is niet alleen een noodzaak om technologie in te zetten. Er is ook een wens, dat het leven met zorgtechnologie ons meer regie en autonomie geeft en ons meer mens kan maken.’

Kunnen, willen en moeten

Digitale transformatie biedt mogelijkheden om de zorg anders te organiseren, de capaciteit van zorgmedewerkers veel gerichter in te zetten, cliënten zelf regie op leven te laten houden en een netwerk van formele en informele zorg soepel om cliënten heen te laten bewegen.

Maar verder digitaliseren is niet alleen een kwestie kunnen en willen. We moeten ook. Met minder medewerkers moeten we hulp bieden aan een steeds groter wordende groep zorgvragers. Er is dus een fundamentele verandering nodig in denken en doen. ActiZ schreef daarom de visie 'Digitaal denken & doen'