
Zorgbuurthuis Oss werkt ook met de feestdagen aan zelfredzaamheid bewoners
Bewoners, medewerkers en gemeenschap samen in de keuken
Zorgbuurthuis Oss werkt ook met de feestdagen aan zelfredzaamheid bewoners keyvisual

"Bij ons zetten we de mens in zijn kracht en maken we gebruik van elkaar," vertelt Annette Cuijpers, coördinator van Zorgbuurthuis Oss. "Zodra Sinterklaas het land uit is, begint bij ons de ‘kerstvoorpret’. Samen versieren we de locatie, maken we kerststukjes en op 23 december is er een gezamenlijk kerstbrunch. Voor eerste kerstdag bakt een vrijwilliger met de bewoners een taart en met oud en nieuw eten we appelbeignets. Bewoners, medewerkers, vrijwilligers én buurtbewoners staan deze periode dus samen in de keuken."
Feestdagen in het Zorgbuurthuis
Tijdens de feestdagen (25 en 26 december en 1 januari) draait het Zorgbuurthuis het weekendrooster: van 08.00 tot 12.30 uur is de gemeenschapsruimte open. Professionals zijn aanwezig en er is altijd een aanspreekpunt voor laag-complexe hulp en zorg. Natuurlijk is er koffie met lekkers en staat de kerstmuziek gezellig op. Ook familie en ander bezoek kan tijdens de feestdagen aanschuiven, net als buurtbewoners.
Een nieuwe rol voor zorgmedewerkers
"Zorgmedewerkers schieten snel in de rol van ‘zorgen voor’," legt Annette uit. "Maar dat is juist niet de bedoeling bij ons. Wij geloven in de kracht van mensen en stimuleren dat bewoners zo veel mogelijk zelf of samen doen. Bewoners en medewerkers zijn gelijkwaardig. Ik zie liever dat het team samen met bewoners aan tafel zit voor een kopje koffie, dan dat ze constant druk zijn met verzorgen. Daarom kiezen we bewust voor een laagdrempelig kerstprogramma, zodat bewoners makkelijk kunnen aanhaken. Op deze manier investeren we ook tijdens de feestdagen in hun zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. Dat doet veel voor hun eigenwaarde en dat is ontzettend belangrijk."
Wij geloven in de kracht van mensen en stimuleren dat bewoners zo veel mogelijk zelf of samen doen.
Coördinator van Zorgbuurthuis
Samenredzaamheid in de praktijk
"Eigenlijk is iedereen hier indirect bezig voor de feestmaand. Dat is het mooie van onze community," vervolgt Annette. "Zo maakt een 86-jarige bewoner, op eigen initiatief, soep voor de kerstbrunch. Haar jongere buurvrouw doet daarvoor de boodschappen, omdat zij beter ter been is. Een andere bewoner bakt met een vrijwilliger taart voor het gezamenlijke koffiemoment op kerstochtend. De kerstbrunch bereiden we samen in de keuken. Hetzelfde geldt voor het appelbeignets eten op oudejaarsdag en het nieuwjaarswensen op 1 januari, dat organiseren we samen.”
Een zorgzame wijk
Zorgbuurthuis Oss vervult een belangrijke rol in de buurt. "Buurtbewoners worden aangemoedigd om deel te nemen aan onze activiteiten en kunnen ook vrijwilligerswerk doen binnen het huis," vertelt Annette. "Met de feestdagen zijn buurtgenoten dus ook van harte welkom. Ik probeer bewust ruimte te maken voor initiatieven van anderen die graag een handje helpen. Zo bereidt de kok van de nabijgelegen daklozenopvang, de Pitstop, feestelijke maaltijdpakketten. Deze pakketten kunnen onze bewoners met kerst thuis eenvoudig opwarmen."
Zorgbuurthuis Oss is een van de preventieprojecten uit de nieuwe ActiZ-brochure ‘Preventie & Gezondheid’. Hierin zijn inspirerende praktijkvoorbeelden gebundeld. Download de brochure via actiz.nl/preventie.