Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

‘Wij fungeren als springplank voor ondernemers in de zorg’

Link gekopieerd naar klembord

‘Wij fungeren als springplank voor ondernemers in de zorg’ keyvisual

SHC

De Sustainable Healthcare Challenge stimuleert studenten en young professionals om duurzaam te ondernemen in de zorg. Dit doen ze met een jaarlijks programma waarbij eerder ondernemingen als ‘Zivver’ zijn ontstaan. ActiZ is dit jaar een samenwerking aangegaan met deze organisatie. Vanuit ActiZ spraken wij met Julia Leander en Lodewijk Wouda, bestuursleden van de Sustainable Healthcare Challenge en studenten aan de master Healthcare Management.

Duurzame en innovatieve zorg 

De Sustainable Healthcare Challenge (SHC) is in 2012 opgericht door een drietal studenten. Hun ambitie: Het inspireren, stimuleren en faciliteren van jong ondernemerschap en startups in de zorg voor een duurzame en innovatieve gezondheidszorg. Leander merkt tijdens haar studie dat zorginnovatie een onderbelicht onderwerp is. Voor haar een belangrijke drijfveer om deel te nemen in het bestuur van de SHC.  Leander vertelt: We moeten er met z’n allen voor zorgen dat de zorg houdbaar, toegankelijk en kwalitatief goed blijft; nu en in de toekomst. Zorginnovatie is daar een belangrijk onderdeel van.’

We moeten er met z’n allen voor zorgen dat de zorg houdbaar, toegankelijk en kwalitatief goed blijft.

Julia Leander \

Bestuurslid SHC

De zorg moet namelijk verder innoveren en de samenleving zal zelf zorgzamer moeten worden. Maatschappelijke problemen zoals de groeiende zorgvraag door vergrijzing en het personeelstekort zetten de zorg onder druk. Er zullen structurele veranderingen moeten plaatsvinden om de zorg toekomstbestendig te houden.

Thema’s zoals de implementatie van nieuwe technologieën, digitalisering en patiëntgerichte zorg dragen volgens de SHC bij aan toekomstbestendige zorg. Denk bijvoorbeeld aan innovaties zoals thuismonitoring van chronisch zieke patiënten of een algoritme dat de werkwijze van een huisarts kan ondersteunen. De SHC gelooft in zorgondernemers van de toekomst. Die ondanks de problematiek en de kaders van het zorgsysteem, de flexibiliteit en het doorzettingsvermogen tonen om de zorg te innoveren. Geen makkelijke opgave, wel een belangrijke!

Niets doen is geen optie

De demografische ontwikkelingen in combinatie met groeiende vraag en zwaarte van zorg en nijpende personeelstekorten dwingen ons - als maatschappij - tot nieuwe, fundamentele keuzes over hoe we de zorg voor ouderen en chronische zieke mensen willen inrichten. Om hen straks ook kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg te kunnen bieden, moeten we nu fundamentele keuzes maken. Niets doen is geen optie.

Young professional als ondernemer

Jaarlijks organiseert de Sustainable Healthcare Challenge drie evenementen: Inspirator, Crack the Health Code en Challenge & Congress. Het Inspirator evenement staat in het teken van inspireren en geïnspireerd worden op het gebied van innovatieve gezondheidszorg. Tijdens Crack the Health Code worden in de vorm van een hackathon oplossingen bedacht voor actuele casussen uit het werkveld. De uitkomsten van deze hackathon kunnen de basis vormen voor het verdere SHC-traject.

Daarnaast is er het SHC-traject. Dit traject bestaat uit masterclasses voor jonge enthousiastelingen die willen starten met een idee over (technologische) zorginnovatie. De young professionals of studenten worden gekoppeld aan ervaren coaches. Wouda vertelt: ‘We bekijken samen wat de younq professional als ondernemer nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan: het opzetten van een portfolio, creatief denken, praktische zaken zoals het aanmaken van een KVK nummer of de keuze van een rechtsvorm voor jouw startup. Zo fungeren wij als een springplank voor ondernemers in de zorg.’

We bekijken samen wat de younq professional als ondernemer nodig heeft.

Lodewijk Wouda \

Bestuurslid SHC

Er zijn al meerdere succesvolle ondernemingen voortgekomen uit het SHC-traject. Bijvoorbeeld Zivver, een platform voor veilig online communiceren en uitwisselen van gegevens in de zorg. Of PacMath, zij hebben een programma ontwikkelt die het maken van beslissingen op de IC makkelijker maakt door het verzamelen van data uit het verleden. Het SHC traject wordt afgesloten met het eindevenement: Challenge & Congress. Tijdens dit evenement worden de innovatieve ideeën van de startups gepresenteerd.

Voor meer informatie en vragen over de samenwerking kunt u contact opnemen met Joost Adams, adviseur innovatie en zorgtechnologie ActiZ.

Mijn ActiZ

Meer weten?

Bent u lid van ActiZ en geïnteresseerd in de Sustainable Healthcare Challenge? Lees dan meer hierover via onderstaande link.