Werkconferentie ActiZ en MKB-Nederland 'wake-up call' voor ondernemers. "Vergrijzing, ik moet hier wat mee doen in mijn eigen bedrijf!"
Werkconferentie ActiZ en MKB-Nederland 'wake-up call' voor ondernemers. "Vergrijzing, ik moet hier wat mee doen in mijn eigen bedrijf!" keyvisual
ActiZ organiseerde samen met MKB-Nederland een conferentie voor ondernemers, bestuurders en brancheverenigingen. ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken sprak daar met verschillende sectoren over de ingrijpende gevolgen van de vergrijzing én ontgroening voor onze economie en samenleving. In twee panelgesprekken was er een dialoog met stakeholders over de rol van mantelzorgers en de kansen en uitdagingen van vergrijzing voor bedrijven. Ook Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland), politica Tamara van Ark en Anneke Sipkens (directeur ANBO-PCOB) stonden op het programma. Benieuwd naar de details? Bekijk dan via de link hieronder de aftermovie.
Waarom deze conferentie?
De vergrijzing van de samenleving leidt tot steeds meer ouderen die zorg nodig hebben en maakt dat relatief minder mensen als zorgprofessional kunnen werken. Dat maakt dat we, als samenleving, fundamentele keuzes moeten maken over hoe we de zorg voor ouderen en chronische zieke mensen willen inrichten. Om hen straks ook kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg te kunnen bieden. Niets doen is geen optie. De zorg moet verder innoveren en de samenleving zal zelf zorgzamer moeten worden. ActiZ stimuleert dit, want zorgorganisaties hebben hierin een voortrekkersrol en worden als eerste geconfronteerd met problemen als de keuzes en verandering uitblijven. Maar we kunnen dit niet alleen, daar hebben we bijvoorbeeld ook het bedrijfsleven voor nodig. Ondernemers die hierop inspelen met o.a. nieuwe diensten en technologie en ook vernieuwende zorgconcepten en maatschappelijke initiatieven zijn hard nodig.
“Juist om de zorg voor die kwetsbare groep naar de toekomst te borgen is het van belang dat we de zorg voor onze ouderen niet langer als een zorg-, maar als een maatschappelijke opgave zien en nieuwe zorgvormen en andere innovaties introduceren om de ouderenzorg te ontlasten en toch iedereen te kunnen blijven helpen. Om dit voor elkaar te krijgen moeten we ook gebruik maken van het ‘doe-vermogen’ van ondernemers en werkgevers”, aldus Vonhof en Westerlaken. “Met deze conferentie zetten we hier als zorg en mkb een eerste stap in, door samen te kijken welke praktische bijdrage we kunnen leveren.”