Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Vernieuwers
Werken leestijd 1 min

Van horeca naar ouderenzorg: ‘Deze samenwerking leert ons om anders naar zorgtaken te kijken’

Hoe gaat het initiatief Horeca Helpt de Zorg in de praktijk?

Link gekopieerd naar klembord

Van horeca naar ouderenzorg: ‘Deze samenwerking leert ons om anders naar zorgtaken te kijken’ keyvisual

Rodney Rijsdijk werkt nu in de ouderenzorg

Het ene moment ben je kelner in een Amsterdams café. Een halfjaar later werk je in een Amsterdams verpleeghuis met ouderen. Dit is het verhaal van Rodney Rijsdijk (44). Wat is er in de tussentijd gebeurd? Nadat in de tweede golf de horeca wederom moest sluiten, kwam Rijsdijk terecht in een branche waar hij voorheen nooit aan had gedacht. ‘Ik wist niet dat de horeca en de zorg zo erg op elkaar lijken.’

Wil je werken in de zorg?

Rijsdijk kwam begin november in contact met Amstelring, verpleeghuisorganisatie in Amsterdam en omgeving. Hij kreeg de vraag van zijn bedrijfsleider of hij een baan in de zorg zag zitten. De rest is geschiedenis. We spreken hem achter zijn laptopscherm.

Naast Rijsdijk zit (digitaal) Ditteke Dercksen. Ze is HR-adviseur bij Amstelring en de vrouw achter deze samenwerking. ‘We merkten bij Amstelring een krapte op de arbeidsmarkt van verpleegkundigen en zorgpersoneel. En die blijf er voorlopig ook wel’, vertelt Dercksen. In de eerste golf werd dit tekort opgevangen met medische studenten en daarna met KLM-stewardessen. ‘Wat wij van KLM hebben geleerd is dat zij gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan. En dat je best op een andere manier naar bepaalde zorgtaken kan kijken.’

Binnen no time waren de eerste 40 mensen aan elkaar gekoppeld

Ditteke Dercksen \

HR-adviseur Amstelring

Lokaal nieuwsbericht

Afgelopen najaar las Dercksen een regionaal krantenbericht waarin horecapersoneel zorgorganisaties in Groningen hielp. Ze mailde gelijk naar de krant en binnen twee weken was alles rond. ‘Alle voorwaarden waarop we wilden samenwerken rond detachering was geregeld.’ De HR-adviseur belde de locatiemanagers van Amstelring. ‘We hebben mensen beschikbaar, kun je hier iets mee?’ Het antwoord luidde: heel graag! Binnen no time waren de eerste 40 mensen aan elkaar gekoppeld.

Rodney Rijsdijk had nog nooit een baan in de zorg overwogen, maar zag het wel zitten. Slechts onder een voorwaarde. Hij wilde naar De Klinker, een locatie van Amstelring. ‘Mijn opa woont in een aanleunwoning bij De Klinker en daar kom ik regelmatig.’ Die mogelijkheid was er. ‘Toen ik op mijn eerste dag bij De Klinker aankwam, had ik geen idee wat ik moest doen’, vertelt Rijsdijk lachend. ‘Ik dacht nog: waarschijnlijk word ik achter een bureau gezet, maar ik mocht gelijk een groep bewoners helpen met koffie en thee.’

Hoe werkt het? 

Mensen uit de horeca kunnen op twee plekken terecht, legt Ditteke Dercksen uit. Een mogelijkheid is als gastvrouw/heer op locatie ter ondersteuning van de zorg op gebied van welzijn, maaltijdverzorging, etc. De andere mogelijkheid is als bezoekerscoördinator bij de voordeur: mensen ontvangen en ze eventueel uitleggen wat de coronamaatregelen zijn.

Elke dag word ik uitgebreid bedankt door bewoners, terwijl ik gewoon mijn werk doe. Dat is toch bijzonder.

Rodney Rijsdijk \

Werkt nu in de ouderenzorg

Elke dag uitgebreid bedankt

Rijsdijk werkt met een hechte groep bewoners. En zij zijn gek op hem. ‘Ik ben echt een ouwehoer. Ze vertellen allerlei verhalen aan mij. Dat vind ik zo leuk.’ Hij maakt dagen van ongeveer 15:30 uur tot 20:00 uur. Eerst zet hij koffie en thee voor de bewoners. Vervolgens gaat hij koken en met ze eten. Soms is nog tijd voor televisie of een spelletje. Elke dag komt een bewoonster naar Rodney toe en vraagt of hij niet weggaat wanneer de horeca weer opengaat. ‘Dan antwoord ik altijd: ik heb toch gezegd dat ik langskom.’

Het mooiste aan de zorg vindt de kelner de dankbaarheid. ‘Elke dag word ik uitgebreid bedankt, terwijl ik gewoon mijn werk doe. Dat is best bijzonder als je erover nadenkt.’ Ook werken de collega’s bij Amstelring ongelooflijk hard, aldus Rijsdijk. ‘Wat ik daarin heel knap vind, is het geduld wat ze hebben. Echt bewonderenswaardig. In de horeca ben je toch gewend om wat efficiënter, en dus sneller, te werken. Dercksen vult aan: ‘Een zorgorganisatie heeft een andere setting dan de horeca. De accenten in de zorg liggen anders. Maar de overeenkomst is dat in allebei de sectoren met mensen wordt gewerkt en dat maakt het werk boeiend en aantrekkelijk.’

Glas leeg? 

Wat de horeca nu specifiek toevoegt aan de zorg, vindt hij lastig te beantwoorden. ‘Wat mij opvalt is dat het horecapersoneel heel goed de omgeving scant’, valt Dercksen hem bij. ‘Jullie zien gelijk of er een glas leeg is of wanneer iemand onderuitgezakt zit.’ Rijsdijk begint te lachen. ‘Ja dat is waar.’ De samenwerking met de collega’s gaat goed. De zorgtaken zijn nu zwaarder door corona. ‘Doordat ik nu bijspring, ontlast ik andere collega’s en hebben zij meer tijd voor de zorgtaken met bewoners.’ Deze goede samenwerking gaat gepaard onder slechts een voorwaarde. ‘Ik werk niet als Ajax speelt’, lacht Rijsdijk hardop.

Op dit moment is Dercksen in contact met het Rode Kruis, om straks als de horeca weer opengaat te investeren in eventueel langere contracten. Daarnaast opent Amstelring twee leerafdelingen, waar mensen zoals Rodney ook worden opgeleid voor een baan in de zorg.

En de toekomst van Rijsdijk? ‘Als je tegen mij een jaar geleden had gezegd dat ik in de zorg zou werken, had ik je zelf naar een verpleeghuis gestuurd’, vertelt hij met een grote glimlach. Maar hij sluit zeker niet uit dat hij in de zorg gaat werken. ‘Ik heb het serieus overwogen en ben ook geïnteresseerd in het opleidingstraject vanuit Amstelring. Ik houd ervan om voor mensen te zorgen: of dat nu de horeca of in de zorg is.’

3 tips van Dercksen en Rijsdijk:

  1. Sta als organisatie open voor nieuwe sectoren en personen. ‘Dan krijg je heel veel aangereikt, zoals de gastvrijheid, hospitality vanuit de horeca in de zorg’, vertelt Dercksen. Het is fijn als een frisse blik van buitenaf komt en nieuwe ideeën aanreikt.  
  2. Sta ook als mens ervoor open om je blik te verbreden bij een ander type organisatie, vertelt Rijsdijk. Het is goed voor de werkervaring om te kijken hoe het bij andere organisaties werkt. ‘Durf in het diepe te springen.’
  3. Denk niet in de stereotypes: zorg zou zwaar zijn en onderbetaald worden. ‘Ja, het is druk en financieel kan je altijd meer verdienen. Maar er is ook zoveel lol te halen in de zorg. Dus laat de vooroordelen varen, kijk met een open blik naar de zorg. Er is zoveel meer te halen en te brengen dan je denkt.’

In de week van 22-27 maart 2021 is het Ontdek de zorg-week!

Doe net als Rodney en ontdek of de ouderenzorg ook iets voor jou is. Tijdens de #ontdekdezorgweek staat de ouderenzorg in de spotlight op donderdag 25 maart om 11 uur. Kijk mee https://www.ontdekdezorgweek.nl/landelijkeactiviteit/ontdekdezorg-de-vvt-in-de-spotlight/

Of ga op ontdekking bij een zorgorganisatie in je eigen regio.