Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

Tweede Kamerleden volgen masterclass Digitale Gegevensuitwisseling in de zorg

het online event is nu terug te kijken

Link gekopieerd naar klembord

Tweede Kamerleden volgen masterclass Digitale Gegevensuitwisseling in de zorg keyvisual

Innoveren 15

Samen met de Eerstelijnspartners en Patientenfederatie heeft ActiZ een digitale masterclass Gegevensuitwisseling in de eerste lijn gegeven aan de Tweede Kamerleden. De bijeenkomst was woensdag 15 juni. Iedereen kan de masterclass terugkijken.

De EerstelijnsPartners is een samenwerkingsverband van Actiz, InEen, KNGF, KNMP, KNMT, KNOV, LHV, NHG en V&VN.

Veel nieuwe kansen


Gegevensuitwisseling in de zorg staat hoog op de politieke agenda. Elke zorgverlener en elke patiënt heeft ermee te maken. Denk hierbij aan de uitwisseling van medicijngegevens door zorgverleners, om medicatieveiligheid voor de patiënt te vergroten.  De verenigingen van zorgverleners in de eerstelijn (de EerstelijnsPartners), Actiz en de Patiëntenfederatie Nederland vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor deze complexe problematiek en we willen samen met de politiek de aanpak verder verbeteren. Want de ontwikkelingen op dit digitale terrein gaan hard en er liggen veel kansen voor de zorg, maar ook risico’s. Zo komt het voor dat, door problemen in wetgeving bij domeinoverstijgende gegevensuitwisseling, zorgprofessionals niet weten van elkaars betrokkenheid.

Overdragen van kennis

Het was daarom belangrijk om een digitale masterclass voor Tweede Kamerleden te organiseren. De bijeenkomst is gericht op het overdragen van feitelijke kennis. De mogelijkheden en meest recente ontwikkelingen zijn aan bod gekomen, zoals gegevensuitwisseling bij spoed en online/elektronische inzage door patiënten. Ook is het tijdens de masterclass gesproken over ict-drempels waar zorgverleners en patiënten tegenaan lopen met betrekking tot gegevensuitwisseling en ict. Daarbij is ook de verbinding gelegd met het wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) dat nu in de Tweede Kamer ligt. Samen met andere partijen heeft ActiZ hierover begin juni een brief naar de Kamerleden gestuurd, met aanbevelingen.

Masterclass terugkijken?

Alle Tweede Kamerleden en fractiemedewerkers van de Kamercommissie VWS en de Kamercommissie Digitale Zaken waren uitgenodigd om deel te nemen.