Rapport bevolkingsonderzoek: Twee tot drie keer meer 80-plussers in 2050
Rapport bevolkingsonderzoek: Twee tot drie keer meer 80-plussers in 2050 keyvisual
In de toekomst neemt het aantal 80-plussers sterk toe. De bevolking van 20 tot 65 jaar zal veel minder sterk groeien of zelfs krimpen. Dit blijkt uit het eindrapport van de Verkenning Bevolking 2050 van het Demografisch Instituut NIDI en het CBS. ‘Dit rapport is een bevestiging van wat ActiZ ook agendeert: de zorg wordt anders. Het aantal ouderen neemt toe, maar het beschikbare personeel niet’, aldus ActiZ-woordvoerder Conny Helder.
Dat is niet enkel een probleem van de zorgsector of de overheid, maar gaat iedereen aan, jong en oud’, aldus Helder. ‘De toekomst van de ouderenzorg is het grootste maatschappelijke vraagstuk voor de komende twintig jaar. Als branchevereniging van ouderenzorgorganisaties voelen wij de verantwoordelijkheid om het gesprek hierover in de samenleving aan te jagen.’
Oorzaken groei
De toename van 80-plussers komt door verschillende bevolkingsontwikkelingen, meldt het rapport. Na de Tweede Wereldoorlog zijn bijvoorbeeld veel mensen geboren die de komende dertig jaar 80 worden. Daarnaast blijven ouderen langer leven dan vroeger.
De CBS-prognose laat zien dat in 2050 het aantal 80-plussers stijgt tot 2 miljoen. In totaal is dat 2 tot 3 keer zoveel als nu. En de werkzame bevolking, mensen tussen de 20 en 65 jaar, zal krimpen.
Politieke actie nodig
Onlangs presenteerde een brede coalitie 'Tien uitgangspunten voor toekomstbestendige ouderenzorg'. Een voor een van groot belang voor zorg en ondersteuning voor ouderen. Zodat mensen oud kunnen worden op een wijze die hen past. Van arbeidsmarkt tot wonen, van regelgeving tot samenwerking en van innovatie tot opleiden.
‘Het is noodzakelijk dat de politiek deze breed gedragen uitgangspunten omarmt’, stelt Helder. ‘Het staat vast dat de zorg voor ouderen zal veranderen. Maar hoe hebben we in eigen hand, het is nu de tijd hierop te acteren.’
Praat vandaag over morgen
Het anders organiseren van de zorg vraagt wat van ons allemaal. Om ons hierop voor te bereiden is een maatschappelijk debat nodig over de toekomst van de zorg voor ouderen. ‘Er zijn eenvoudigweg niet genoeg zorgprofessionals beschikbaar om de zorg te blijven verlenen zoals we dat nu doen. Ik weet dat iedereen moe is van de coronacrisis, maar we moeten echt haast maken om het hier over te hebben. Die krappe arbeidsmarkt is er al en het probleem gaat zich echt niet vanzelf oplossen. Wegkijken helpt niet’, aldus bestuurslid Helder. ‘Dat vraagt iets van zorgorganisaties, overheden, politiek, maar ook zeker van de burger zelf.’ Met de publiekscampagne Praat vandaag over morgen jaagt ActiZ het gesprek hierover aan.