Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Nieuws leestijd 1 min

Ouderenzorg wil meer vrijwillige zorg

‘Het helpt wanneer ook winkeliers dichtbij een verpleeghuis weten wat dementie is’

Link gekopieerd naar klembord

Ouderenzorg wil meer vrijwillige zorg keyvisual

Buiten wandelen met zorgverlener

Ouderenzorgorganisaties in Nederland maken werk van minder onvrijwillige zorg. Sinds de invoering van de Wet zorg en dwang zijn de rechten van kwetsbare mensen beter beschermd. Met behulp van de wet werken zorgorganisaties om steeds meer onvrijwillige zorg te voorkomen en te beperken. ‘Dat doen we het liefst met veel meer mensen in de samenleving’, zegt ActiZ voorzitter Anneke Westerlaken. De branchevereniging pleit in het tv-programma Pointer voor meer acceptatie van dementie in de samenleving.

Het onderzoeksprogramma Pointer besteedde aandacht aan het gevolg van de Wet zorg en dwang dat er steeds meer gesloten afdelingen in verpleeghuizen verdwijnen. ActiZ-voorzitter Westerlaken is daar positief over: ‘Maatregelen die iemands vrijheid beperken, thuis of in het verpleeghuis, moeten worden besproken met degene die het betreft, zijn of haar vertegenwoordiger en andere zorgprofessionals. En de maatregelen moeten ook regelmatig geëvalueerd worden, ze mogen niet eindeloos duren. Telkens is de vraag: ‘Is dit nog steeds de best passende zorg?’ 

Nee, tenzij

Het uitgangspunt van de Wet zorg en dwang is ‘Nee, tenzij’. Zorg voor mensen die door hun ziekte of beperking niet (meer) zelf kunnen inschatten wat goed voor hen is, moet zo veel mogelijk op vrijwillige basis zijn. Westerlaken pleit voor zorgvuldigheid boven haast: ‘Het lijkt misschien alsof je kunt zeggen: ‘Oké, er is een Wet zorg en dwang en die zegt dat iedereen in principe gewoon naar buiten moet kunnen. Dus kan vanaf dat moment iedereen verpleeghuizen in en uit lopen. Maar dan ontken je wel een deel van de complexe realiteit.’ 

‘Alleen al’, zo vervolgt Westerlaken, ‘omdat naasten van mensen soms ook zeggen: ‘Ja, maar als mijn moeder ineens naar buiten loopt hier in de drukke stad. Hoe gaan we dat dan doen?’ En omdat zorgprofessionals zich vaak verantwoordelijk voelen voor de veiligheid van cliënten. Dus dat vraagt ook echt afstemming en reflectie om dat op een goede manier te doen.' 

Met elkaar

Het beperken en voorkomen van onvrijwillige zorg is ook werken met het dilemma tussen kwaliteit van leven en zo groot mogelijke veiligheid van mensen. Er is volgens ActiZ daarin een rol voor iedereen: ‘Hoe meer begrip er is voor mensen met dementie, hoe beter iemand die een beetje in de war is, geholpen kan worden. Het helpt bijvoorbeeld, zo geeft Westerlaken aan, wanneer winkeliers dichtbij een verpleeghuis ook weten wat dementie is en hoe je daarmee om kan gaan.   

Infographic helpt zorgprofessionals 

Een nieuwe infographic laat zien hoe de besluitvorming over onvrijwillige zorg moet verlopen. Dit moet zorgprofessionals helpen bij het maken van afwegingen. 

Verandert iemands situatie en moet het zorgplan worden aangepast? De nieuwe infographic laat zien wie hierbij betrokken moet worden. Ook toont het dat de besluitvorming cyclisch is, telkens opnieuw moet er, in overleg met een cliënt en zijn of haar vertegenwoordiger, gekeken worden naar de best passende zorg. Is een onvrijwillige maatregel echt nodig? Zijn er vrijwillige alternatieven beschikbaar? 

Terugkijken

  • Voor leden van ActiZ was er onlangs een webinar over de Wet zorg en dwang en open deuren in verpleeghuizen. Zorgorganisatie Sensire deelde haar ervaringen en kennisinstituut Vilans vertelde over de campagne ‘Open de deuren’.
  • De tv-uitzending van Pointer is hieronder terug te kijken.

Mijn ActiZ

Leden weten meer

Medewerkers van ActiZ-leden vinden in de MjinActiZ omgeving op de Kennisbank meer informatie over de Wet zorg en dwang. Onder meer handreikingen, toolkits, webinars en contactgegevens van deskundige ActiZ-medewerkers.