Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Nieuws leestijd 1 min

Ouderenzorg aantrekkelijker voor medisch specialisten

Verkort opleidingstraject mogelijk voor artsen

Link gekopieerd naar klembord

Ouderenzorg aantrekkelijker voor medisch specialisten keyvisual

Specialisten ouderengeneeskunde in opleiding onderzoeken een cliënt

Medisch specialisten kunnen zich makkelijker laten omscholen tot specialist ouderengeneeskunde. De Samenwerkende Opleidingen tot specialist Ouderengeneeskunde Nederland (SOON) starten een verkort opleidingstraject voor artsen vanuit ziekenhuizen. ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties heeft aangedrongen op dit nieuwe traject en is er blij mee: ‘Het aantal ouderen in Nederland groeit hard en dus moeten we het opleidingstraject voor specialisten ouderengeneeskunde zo laagdrempelig mogelijk maken.’

Toename van aantal artsen dat wil switchen naar ouderengeneeskunde

SOON ziet het aantal artsen met een afgeronde medische vervolgopleiding dat zich wil laten omscholen tot specialisten ouderengeneeskunde de laatste jaren toenemen. Of nu gaat om  internisten, huisartsen of andere medisch specialisten, er blijkt toenemende wil en gedrevenheid om de stap vanuit naar de ouderenzorg te maken. ActiZ signaleerde dat belangrijke belemmeringen tot nu toe waren dat mensen niet opnieuw een lang opleidingstraject wilden starten en dat er tijdens de opleiding een terugval in inkomsten was. Deze twee belemmeringen zijn nu opgelost.

Verkorte opleiding

De vijf opleidingsinstituten zien het aanbieden van een aangepast opleidingstraject met vrijstellingen als een belangrijke en noodzakelijke toevoeging om voldoende specialisten ouderengeneeskunde voor de toekomst op te leiden. Het traject met vrijstellingen is een op maat ingerichte opleiding van minimaal 1 jaar. Bij elke arts wordt vooraf specifiek gekeken welk onderwijs en welke stages nog nodig zijn om volwaardige specialist ouderengeneeskunde te worden. Daarnaast start van 2023 een stimuleringsregeling voor het omscholen van ervaren medisch specialisten tot specialist ouderengeneeskunde. Vanuit dit fonds kan het reguliere basissalaris van een arts in opleiding aangevuld worden.

Interesse in een carrièreswitch?

Wil je meer weten over het speciale opleidingstraject en het vak van de specialist ouderengeneeskunde? Neem dan een kijkje op www.ouderengeneeskunde.nu of neem contact op met SOON.