Onzekerheid trekt wissel op investeringen ouderenzorg
Onzekerheid trekt wissel op investeringen ouderenzorg keyvisual
Norbert Waalboer Fotografie
Om de groeiende druk op verpleeghuizen te verlichten, zijn maatschappelijke innovaties hard nodig. Uit recente financiële benchmarks van accountantskantoren BDO en EY blijkt echter dat de investeringen hierin achterblijven. Branchevereniging ActiZ roept de politiek op om financiële zekerheid te bieden aan zorgkantoren, gemeenten, woningcorporaties en zorgaanbieders. Deze zekerheid is noodzakelijk om de zorg voor ouderen en chronisch zieken toekomstbestendig te organiseren. Thuis, in het verpleeghuis of in woon- of zorgvormen daar tussenin.
De rapportages van BDO en EY laten zien dat ouderenzorginstellingen over het algemeen zwarte cijfers schrijven voor 2023 na een moeilijk jaar in 2022. Echter, de benodigde investeringen van zorgorganisaties in vastgoed, IT, duurzaamheid en het opzetten van zorgzame gemeenschappen en andere vernieuwingen bleven vorig jaar achter. Dat terwijl uit verschillende adviezen de dringende boodschap klinkt om met oplossingen te komen voor de grote knelpunten in de ouderenzorg.
Anders zorgen
‘De ouderenzorg is zich volop aan het vernieuwen’, stelt ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken. ‘De sector maakt werk van het anders organiseren van zorg en ondersteuning, hechtere samenwerking tussen formele en informele zorg en betere samenwerking tussen zorgverleners uit verschillende sectoren en financieringen. Dit sluit ook aan bij de signalering die het Zorginstituut Nederland onlangs uitbracht.’ In het ‘Signalement Passende langdurige zorg - van zelfredzaam naar samenredzaam’ beschrijft Zorginstituut Nederland de belemmeringen en oplossingsrichtingen om de langdurige zorg toekomstbestendig te maken. Om langdurige zorg beschikbaar te hebben en te houden schetst het Zorginstituut een ideaalbeeld van een samenredzame gemeenschap.
Duidelijkheid
Westerlaken: ‘Ouderenzorgorganisaties dragen hier graag aan bij, want al langer ervaren zij de gevolgen van de vergrijzing: een stijgende vraag naar ouderenzorg en een groeiende schaarste aan personeel. Des te belangrijker is het dat de overheid duidelijkheid schept voor de komende jaren over de richting en de financiële basis. Dat biedt veiligheid voor ouderenzorgorganisaties om te investeren.’
Onzekerheid
Uit twee recente prognoses van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat het budget voor de langdurige zorg in 2024 niet toereikend is. In het meest positieve scenario is er dit jaar een tekort van 54 miljoen en in het minst gunstige scenario is er sprake van een tekort van 347 miljoen in 2024. Bovendien staan er op dit moment nog forse bezuinigingen in de boeken. Voor de Wlz-zorg gaat het om een korting van bijna 700 miljoen euro in 2026. Daarnaast maakt de nieuwe coalitie ook de meerjarige bezuinigingen van het kabinet Rutte IV, als gevolg van de maatregel 'Scheiden Wonen en Zorg', niet ongedaan. ‘Dit zijn exact de onzekerheden waardoor de investeringen achterblijven, zoals de accountants rapporteren’, geeft Westerlaken aan.
Oproep
Zorgorganisaties doen hun uiterste best om medewerkers te ondersteunen en de best passende zorg te bieden aan cliënten. Maar de sector kan de uitdagingen als gevolg van de vergrijzing niet alleen oplossen. ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken verwacht van het kabinet op Prinsjesdag een brede visie op de ouder wordende samenleving en de samenhang daarin met wonen, werken en zorgen. ActiZ roept het kabinet op financiële zekerheid te bieden. Zo kunnen zorgaanbieders, zorgkantoren, gemeenten en woningcorporaties de noodzakelijk investeringen doen voor een toekomstbestendige samenleving en passende zorg voor ouderen.