
Ontwikkelpaden in Zorg en Welzijn
Zichtbare in- en doorstroommogelijkheden
Het project 'Sectorale Ontwikkelpaden' is in gezamenlijkheid uitgevoerd door ActiZ, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Sociaal Werk Nederland en het ministerie van OCW en SZW. In de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en het sociaal werk volop kansen voor mensen die anderen willen helpen en leren in de praktijk. Of het nu gaat om een nieuwe baan of een functieoverstap, er zijn veel mogelijkheden, zelfs zonder diploma.
Ontwikkelpaden Zorg en Welzijn
De ontwikkelpaden bieden een overzicht van een aantal veelvoorkomende functies en specialisaties, met verwante opleidingstrajecten. De paden helpen niet alleen bij het aanpakken van personeelstekorten, maar bevorderen ook de instroom, doorstroom en overstapmogelijkheden van medewerkers.
De branches dragen hierbij bij aan maatschappelijke doelen zoals een leven lang ontwikkelen en het versterken van de arbeidsmarkt.
Scholingsregeling
De SLIM-regeling wordt uitgebreid met een scholingssubsidie die gericht is op het verlichten van arbeidsmarktkrapte in maatschappelijk cruciale sectoren zoals zorg, techniek en kinderopvang.
Werkgevers kunnen subsidie aanvragen voor de scholing van nieuwe medewerkers of voor de doorontwikkeling van huidige medewerkers naar nieuwe functies of specialisaties. De scholing moet deel uitmaken van een sectoraal Ontwikkelpad, waarin de benodigde functies en opleidingen per sector zijn beschreven.
Er is € 73,7 miljoen beschikbaar tot 2027, afkomstig van de afgeschafte STAP-budgetregeling, om de arbeidsmarktkrapte in deze sectoren gericht aan te pakken.