Mismatch tussen vraag en aanbod
ActiZ vraagt Tweede Kamer aandacht voor arbeidsmarkt VVT
Mismatch tussen vraag en aanbod keyvisual
Josje Blokland
De vraag naar zorg stijgt, maar het personeel dat in de zorg werkt stijgt niet mee. Een overzicht van actuele arbeidsmarktcijfers van de VVT bevestigt opnieuw dat de sector onder enorme druk staat. Er is actie nodig om de ouderenzorg aantrekkelijk te houden om in te komen én blijven werken. De Tweede Kamer debatteert deze week over het arbeidsmarktbeleid in de zorg.
Er werken meer medewerkers in de verpleging, verzorging en thuiszorg dan ooit. Toch is er sprake van toenemende schaarste. De actuele infographic over de arbeidsmarkt in de VVT laat zien dat de vraag harder stijgt dan de zorg aan kan. Zo werkten er in 2023 472.000 medewerkers in de ouderenzorg, maar zijn er 872.500 80-plussers die zorg nodig hebben. En het aantal zorgbehoevende ouderen stijgt de komende 20 jaar nog verder. In 2040 telt de samenleving bijna vijf miljoen 65-plussers en een half miljoen mensen met dementie.
De sector komt steeds verder onder druk te staan. Nu al zijn er 14.500 openstaande vacatures. Hoewel er in de verpleeghuizen en thuiszorg meer mensen bij komen dan vertrekken (uniek in de zorg), voorziet ActiZ dat ruim 30% van de zorgprofessionals binnen 10 jaar met pensioen gaat: in totaal 142.000 mensen. Dat zet de ouderenzorg voor grote uitdagingen. De organiseerbaarheid van de zorg komt in gevaar. Het moet dus anders. Werkgevers in de sector pakken daarin, samen met vakbonden, hun verantwoordelijkheid maar hebben daar ook de ondersteuning van de politiek bij nodig.
Tweede Kamer debatteert over arbeidsmarkt zorg
Volgens ActiZ is een toekomstbestendige arbeidsmarkt in de zorgsector alleen mogelijk met zorgsalarissen die gelijkwaardig zijn aan die in de markt en bij de overheid. Dat schrijft de branchevereniging in een paper dat is gedeeld met Kamerleden in aanloop van het debat op 6 maart over de toekomst van de arbeidsmarkt in de zorg.
Verder maakt ActiZ zich zorgen over de kosten van zorgopleidingen. Het Zorginstituut Nederland oordeelde onlangs in het kader van het Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging dat opleidingskosten geen deel uitmaken van het zorgtarief. Dit brengt niet alleen afspraken in het Investeringsakkoord Opleiding Wijkverpleging in gevaar, het zet al het opleiden in de zorg op losse schroeven. ActiZ vraagt Kamerleden om bij minister Helder aan te dringen op een passende oplossing. Het opleiden van nieuwe zorgprofessionals en het creëren van aantrekkelijke werkomstandigheden is nu cruciaal.
Downloads
Download hieronder het paper dat ActiZ aan de Tweede Kamer stuurde over de arbeidsmarkt. Of bekijk de inforgraphic met feiten en cijfers over de arbeidsmarkt in de verpleging, verzorging en thuiszorg.