Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

5 vragen aan
Werken leestijd 1 min

Mijzo: ‘Het is onze maatschappelijk plicht om te helpen bij het vaccineren van Nederland’

Link gekopieerd naar klembord

Mijzo: ‘Het is onze maatschappelijk plicht om te helpen bij het vaccineren van Nederland’ keyvisual

Mijzo vaccineren

Het gaat steeds sneller met het vaccineren in Nederland en de beschikbare hoeveelheid vaccins groeit dagelijks. Om al die prikken in de bovenarm van een Nederlander te laten verdwijnen is de hulp van ouderenzorgorganisaties ingeschakeld. Een van die organisaties is Mijzo in Midden-Brabant. Met hun hulp worden dagelijks duizenden Nederlanders in de regio Brabant gevaccineerd. We spreken met Adrie de Laat en Melanie Meier. Beiden zijn werkzaam bij Mijzo en verantwoordelijk voor het inzetten van het personeel bij het landelijk vaccinatieprogramma.

1

Mijzo is onlangs begonnen met helpen met vaccineren bij de GGD’s, wat houdt dat precies in?

‘Op verzoek van de GGD Hart voor Brabant leveren wij personeel op de priklocaties in Waalwijk en Tilburg. Op deze locaties bieden wij samen met collega ouderenzorgorganisaties Thebe en de Wever elf zorgmedewerkers per dag aan, voor vijf  weken. In de weekenden leveren wij ook artsen. Dit gaat altijd in goed overleg en alleen als we vervanging hebben voor onze eigen zorglocatie. Vorig week ging ik langs bij de priklocatie waar we personeel leveren en het valt echt op wat voor een goed geoliede machines het zijn. Overigens was het leuk om te zien hoe blij en opgelucht iedereen daar is om een vaccinatie te krijgen.’ aldus Adrie. Melanie voegt daar aan toe: ‘Deze opluchting zag ik ook toen we binnen Mijzo gingen vaccineren. Het geeft eindelijk weer perspectief. Bij zowel onze cliënten als de medewerkers.’

2

Zijn er nog meer zorgorganisaties die meehelpen?

Adrie: ‘Zeker, het is een project dat is ontstaan uit regionale samenwerking. Sinds de corona-uitbraak is er landelijk het RONAZ – Regionaal Overleg Niet Acute Zorg – gestart, om voor een goede afstemming over de coronamaatregelen te zorgen. Naast de VVT-sector zijn er bijvoorbeeld ook ziekenhuizen, GGD’s en huisartsen in deze samenwerking vertegenwoordigd. Half mei kwam de vraag van de GGD’s binnen bij het RONAZ om begin juni tot midden juli te helpen bij het zetten van landelijk anderhalf tot twee miljoen prikken per week. Voor de locaties Waalwijk en Tilburg zijn wij gevraagd dit samen met de zorgorganisaties Thebe en de Wever voor onze rekening te nemen. Vanuit de Wever zijn er 35 personeelsleden actief op de priklocaties en vanuit Thebe en Mijzo allebei 15 prikkers. Indrukwekkend om te zien hoe onze sector zich inzet en helpt met het bestrijden van het virus.

Mijzo vaccineren 2

Foto: Margo Remie

3

Waarom hebben jullie besloten om mee te doen?

‘Vanaf het begin hebben eigenlijk alle bestuurders van de ouderenzorgorganisaties in onze regio gezegd dat het onze maatschappelijke plicht is om mee te helpen met het vaccineren van de bevolking. Dus toen de vraag om hulp kwam om ‘prikkers’ en artsen te leveren voor de GGD’s zijn we meteen in actie gekomen. Dit was natuurlijk een flinke logistieke operatie. Voor het ingezette personeel moet intern wel vervanging zijn. 

‘Dat ons personeel nu meehelpt in de landelijke vaccinatiecampagne geeft ook een stukje erkenning aan onze zorgprofessionals. In het begin van de vaccinatiecampagne wilde we al naast onze verpleeghuisbewoners ook de ouderen in de wijk vaccineren. Dat mocht niet terwijl onze locaties bij veel ouderen in de buurt zitten. We hebben de voorzieningen en de medewerkers.

Dat ons verzorgend personeel gekwalificeerd is tot het toedienen van vaccins, is nog te vaak onbekend. Dat bleek ook uit het verzoek van de GGD’s dat alleen vroeg naar verpleegkundigen. Terwijl ons personeel vooral bestaat uit verzorgenden. Pas toen ik uitlegde dat zij ook de juiste vervolgopleidingen en diploma’s hebben om te prikken, gingen ze overstag’ vertel Adrie. ‘Ook voor het klaarmaken van de vaccins waren sommige van onze zorgmedewerkers al extra geschoold vanuit hun rol in het vaccinatieteam bij Mijzo’ voegt Melanie toe.

4

Hoe ging het vaccineren bij jullie zorglocaties?

Melanie: ‘Als ouderenzorgorganisatie in Brabant zijn wij eigenlijk vanaf het begin hard getroffen door corona. Dus de motivatie om te beginnen met vaccineren was erg groot. Ons team was verantwoordelijk voor de logistieke kant van het verhaal. Met als doel om uiteindelijk zoveel mogelijk mensen een vaccin te bieden, hadden wij de rol om alles te regisseren, te coördineren en alle vragen te beantwoorden’. Adrie: We hadden hiervoor zes  vaccinatieteams bestaande uit vier medewerkers ingezet. ‘Het was natuurlijk een flinke operatie want we kregen voor 1500 mensen aan vaccins binnen. Allemaal weg te prikken binnen vier dagen. Daarvan wil je natuurlijk niks weggooien. Dat vraagt om creativiteit. We hadden bijvoorbeeld een lijst met medewerkers uit de wijkverpleging die dicht bij onze locaties wonen. In plaats van weggooien, ging nu de overgebleven prik in de arm van een wijkverpleegkundige. Dat is misschien niet altijd volgens de regels maar zo zorg je er wel voor dat er geen kostbaar vaccin verloren gaat.’

5

Wat vond jullie personeel ervan?

Melanie: ‘Ontzettend positief, de bereidheid om mee te helpen bij het vaccineren was groot, zowel intern als bij de GGD. Vooral als je bedenkt hoe ongelofelijk druk onze zorgprofessionals het afgelopen jaar hebben gehad. De teams die prikken bij de GGD’s bestaan uit een mix van medewerkers die al actief waren tijdens onze eigen vaccinatierondes en medewerkers die nog geen ervaring hadden maar wel graag wilden helpen. In sommige gevallen hadden mensen zich in al hun enthousiasme opgegeven maar bleek hun leidinggevende van niks te weten. Gelukkig hadden we een reservelijst. Het laat in ieder geval wel zien hoe gepassioneerd onze medewerkers zijn. En daar zijn we ontzettend trots op en dankbaar voor.

 

Bron uitgelichte foto bovenaan artikel: Margo Remie