Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Appen met
Innoveren leestijd 1 min

Martina Bartelink over het videocollege Informatieveiligheid van de ActiZ Academie

Wat moet je als bestuurder weten en doen om je digitale organisatie te beschermen?

Link gekopieerd naar klembord

Martina Bartelink over het videocollege Informatieveiligheid van de ActiZ Academie keyvisual

Martina Bartelink zit in een studio met schermen waarop je digitale processen kunt zien

Als lerende vereniging zet ActiZ zich in om, samen met haar leden, de kennis en kunde in de sector te vergroten. Met het huidige aanbod op de ActiZ Academie, onder meer over zorginnovatie, gegevensuitwisseling en IT-infrastructuur, ondersteunt ActiZ haar leden om digitaal te transformeren. Nieuw in het aanbod: het videocollege Informatieveiligheid. In het videocollege vertelt adviseur Martina Bartelink wat informatieveiligheid eigenlijk is en welke rol bestuurders daarin spelen.

Sanne Boon

Communicatieadviseur ActiZ

Sanne Boon

Martina Bartelink

Adviseur Informatieveiligheid

Profielfoto Martina Bartelink

Sanne

Hi Martina, voor de ActiZ Academie mocht jij het videocollege over informatieveiligheid verzorgen. Hoe was dat om te doen? 😃

Martina

Ik vond het spannend: hoe kan ik bestuurders in een korte video interesseren en informeren over informatieveiligheid? Welke praktische stappen kan ik meegeven om gegevens van je bedrijf en je cliënten veilig en privé te houden?

Sanne

Daar kan je uren over doorpraten, lijkt me. 😉

Sanne

Waarom moeten bestuurders dit videocollege gaan kijken?

Martina

Bestuurders zijn verantwoordelijk voor veiligheid in het bedrijf. Dus ook de digitale veiligheid.

Martina

In zes korte video’s krijgen ze handvatten om erop aan te kunnen sturen dat bedrijfs- en medische informatie veilig blijft. Maar ook om maatregelen te nemen om risico's op datalekken en inbreuken te verkleinen.

Sanne

Waarom is informatieveiligheid nou zo belangrijk?

Martina

We willen dat bedrijfsgegevens en medische gegevens van cliënten alleen voor eigen gebruik zijn. We willen niet dat iemand onze gegevens verspreidt, ontoegankelijk maakt of verandert. Kortom: we moeten altijd bij deze gegevens kunnen wanneer we ze nodig hebben en kunnen vertrouwen dat het klopt wat er staat.

Martina

We bouwen muren en deuren met een slot om dit veilig te houden. Maar inbrekers worden slimmer, dus onze beveiliging moet ook constant beter worden.🔑

Sanne

Je leest de laatste tijd inderdaad steeds vaker over grootschalige hacks en cyberaanvallen…

Martina

Klopt! Maar ook van binnenuit kan het soms (per ongeluk) verkeerd gaan. Daarvoor moeten we bewustzijn creëren en beveiliging vergemakkelijken.

Sanne

Proberen mensen ook wel eens met opzet informatie te achterhalen of te verspreiden?

Martina

Zeker. Als dat expres gebeurt, ontdekken we het vaak pas als er schade is. Of (hopelijk) omdat we een routinecontrole doen…👀

Martina

Zelf heb ik onlangs aangifte moeten doen van computervredebreuk. Iemand leende mijn telefoon, koppelde deze aan zijn laptop en wist toen informatie in te zien en door te sturen. Daar stond ik dan met mijn virusscan, malwarescan, incognito browser en cookieopruimer! Met één knop was de koppeling verwijderd, maar daarna moest ik iedereen inlichten en al mijn gegevens controleren en wijzigen. En ik heb een flinke deuk in mijn vertrouwen…

Martina

Dat gebeurt mij privé. Kan je indenken dat dit gebeurt in een bedrijf met informatie van cliënten? 

Sanne

Belangrijk dus om te zorgen dat de informatieveiligheid op orde is en je weet wat je kunt doen als het mis gaat. Wat is de eerste stap die een bestuurder nu kan zetten? 

Martina

Vraag jezelf af: heb je een beleid? En zo ja: bij wie heb je dat neergelegd? En wanneer heb je er voor het laatst naar gekeken (en alle toegang gecontroleerd 😉)? 

Sanne

Met welke tip wil je afsluiten?

Martina

Kijk het videocollege voor meer tips om op eenvoudige wijze ervoor te zorgen dat de gegevens binnen je bedrijf veilig zijn en blijven.  

Sanne

Dank Martina! 👋🏼

In het videocollege ‘Informatieveiligheid’ neemt adviseur Martina Bartelink bestuurders mee: wat is informatieveiligheid eigenlijk en welke rol speel jij als bestuurder? Het videocollege bestaat uit een introductie, zes inhoudelijke video’s en een afronding. Om te beginnen bekijk je hieronder de inleiding. 

Het eerste deel van het videocollege staat nu online op de ActiZ Academie.