Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Financieren Nieuws leestijd 1 min

Leden ActiZ stemmen in met cao-akkoord VVT

Link gekopieerd naar klembord

Leden ActiZ stemmen in met cao-akkoord VVT keyvisual

Client bij fysiotherapie

De leden van ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties, hebben ingestemd met het akkoord voor aanpassing van de cao voor VVT. Werkgeversorganisaties ActiZ en Zorgthuisnl en vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU’91 en FBZ maakten onlangs afspraken over verbeteringen van inkomen, vergoeding voor reiskosten en onregelmatigheidstoeslagen.

De werkgevers en de vakbonden bereikten op 22 juni een onderhandelaarsresultaat over het openbreken van de lopende CAO VVT 2022-2023. Op vrijdag 30 juni stemden de leden van ActiZ er mee in. Aanvullend op de overeengekomen loonsverhoging, zijn in het onderhandelingsakkoord dus ook afspraken gemaakt over onder meer uitbetaling van de onregelmatigheidstoeslag over het volledige uurloon en de toevoeging van een protocol rondom grensoverschrijdend gedrag. Met de nieuwe afspraken wordt ook de looptijd van de cao verlengd: in plaats van tot einde van dit jaar loopt deze nu door tot eind december 2024. Ook vakbonden leggen het onderhandelaarsakkoord voor aan hun achterbannen. De leden van Zorgthuisnl stemden eerder deze week in met het akkoord.

Medewerker op één

Verbetering van de inkomenspositie van medewerkers is een grote wens van ActiZ-leden. Dat is belangrijk om te helpen bij het opvangen van prijsstijgingen door de inflatie, maar ook belangrijk als realistische waardering voor het belangrijke werk dat wordt gedaan. In het licht van de stijgende vraag naar zorg en de beperkte arbeidsmarkt hebben werkgevers, samen met vakbonden, aangegeven medewerkers op één te zetten. Daarom steken zorgorganisaties met dit cao-akkoord financieel hun nek uit. Ze doen dan ook een nadrukkelijk beroep op financiers van zorg om de gedeelde verantwoordelijkheid rond goed werkgeverschap in de zorg vorm te geven.

Daarnaast blijft ActiZ zich inzetten voor meer loonruimte voor zorgmedewerkers vanuit de overheid. De nieuwe cao-afspraken betekenen weliswaar een verbetering, maar zijn nog altijd onvoldoende om de inkomenskloof te dichten die er bestaat tussen medewerkers in de vvt en mensen met vergelijkbare opleidingsachtergronden in andere sectoren. Om mensen in de zorg de waardering te geven die ze verdienen én om concurrerend op de arbeidsmarkt te blijven, blijft ActiZ samen met vakbonden werken aan nog beter passende beloningen voor de zorgmedewerkers. De zorg raakt ons immers allemaal.