Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Appen met
Werken leestijd 1 min

Infectiepreventieweek: ‘samenwerken aan infectiepreventie is echt een teamaanpak’

Appen met Simone Krooshof over infectiepreventie

Link gekopieerd naar klembord

Infectiepreventieweek: ‘samenwerken aan infectiepreventie is echt een teamaanpak’ keyvisual

Infectiepreventieweek afbeelding

Van 1 t/m 5 november wordt er in heel Nederland samengewerkt aan infectiepreventie tijdens de Infectiepreventieweek. De regionale zorgnetwerken Antibioticaresistentie (ABR) organiseren tijdens deze week verschillende activiteiten voor zorgorganisaties. Met als doel zoveel mogelijk bewustwording te creëren en kennis over te dragen rondom infectiepreventie. ActiZ appt erover met Simone Krooshof, deskundige infectiepreventie in de VVT sector en betrokken bij het Gelderse zorgnetwerk GAIN.

Myrna Peek

Communicatieadviseur ActiZ

Myrna Peek

Simone Krooshof

Deskundige infectiepreventie

Simone Krooshof

Myrna

Hi Simone. Deze week is het de Infectiepreventieweek. Maar wat houdt het precies in?

Simone

Infectiepreventie betekent specifiek (binnen verpleeghuizen) dat we een veilige woonomgeving voor cliënten willen hebben, maar ook een veilige werkomgeving voor de medewerkers.

Simone

Met infectiepreventiemaatregelen proberen we te voorkomen dat we infecties oplopen in het verpleeghuis.

Myrna

En in hoeverre is het bewustzijn hiervan belangrijk?

Simone

Heel belangrijk! Bewustzijn van mogelijke risico’s is eigenlijk de basis. Ik begin altijd met uitleggen waarom infectiepreventiemaatregelen belangrijk zijn. En waarom je specifiek bepaalde handelingen moet doen om te voorkomen dat iemand een infectie krijgt 🤧

Myrna

Heb je een concreet voorbeeld?

Simone

Nou, waarom je bijvoorbeeld op bepaalde momenten wel handschoenen moet dragen, maar als je op de gang loopt je die handschoenen juist niet meer moet dragen. En zo kan ik nog wel even doorgaan 😉. Infectiepreventie is heel omvangrijk!

Myrna

Je bent zelf ook veel bij zorgorganisaties. Hoe ziet jouw rol er dan uit?

Simone

Mijn rol als deskundige infectiepreventie is bewustzijn creëren, laten zien waarom bepaalde maatregelen belangrijk zijn. Als we veilig en verantwoord werken, dan weten we zeker dat de client veilig woont en jij in een veilig werkomgeving kan werken. Het gaat hierbij echt om gedragsverandering.

Myrna

Wil jij ook deze week bewustzijn rondom infectiepreventie creëren? 

Simone

Jazeker. Daarnaast geloof ik er in dat het een teamaanpak moet zijn. Dus samen met je collega’s bespreken wat er op dit moment, bijv. op het gebied van handhygiëne, geregeld is. En wat als belemmering wordt ervaren in de uitvoering daarvan. Kunnen we daar met elkaar werkbare oplossingen voor bedenken?

Myrna

En wat kunnen zorgorganisaties tijdens deze week verwachten? 🧐

Simone

Iedere dag worden verschillende online activiteiten voor zorgorganisaties georganiseerd, zoals webinars en een Youtubeserie. Elke dag staat in het teken van een specifiek onderwerp. Een heel divers aanbod!

Simone

Samen met Marjon Kamp, ook van het zorgnetwerk GAIN, geven we do 4 nov het webinar Gedragsverandering van 20-21u. We bespreken mooie voorbeelden uit de praktijk, samen met gedragsdeskundigen en een verpleegkundige.

https://bijeenkomst.online/gain/webinar/gedragsverandering-hoe-zorg-je-dat-geleerde-lessen-niet-vergeten-worden

Myrna

Leuk! Heb je nog een tip voor zorgorganisaties?

Simone

Je doet dit er niet eventjes bij. Ik zie organisaties vaak even zoeken van waar moet ik beginnen? Er zijn vele richtlijnen. Mijn tip is betrek een deskundige infectiepreventie erbij die weet waar je moet beginnen en je ondersteunt.

Simone

Kijk ook eerst of binnen je organisatie een infectiepreventiecommissie is. Dat is een afvaardiging van de hele organisaties: het management, de schoonmaak en verpleegkundigen. Deze commissie heeft een adviserende en signalerende rol. Ook een deskundige infectiepreventie zit daarbij. Dit is de basis waarmee je aan de slag kunt gaan als organisatie.

Myrna

Dankjewel voor je tip en tijd, veel succes deze week!

Simone

Geen dank! Hopelijk kunnen we veel zorgorganisaties inspireren hiermee aan de slag te gaan 💪.

Meer informatie over de Infectiepreventieweek 2021?

Ga direct naar infectiepreventieweek.nl

Infectiepreventie wegwijzer

In een Infectiepreventie Wegwijzer (van begin 2021) brengt ActiZ diverse tips, tools en trainingen voor zorgorganisaties onder de aandacht. De wegwijzer helpt verpleeghuisorganisaties bij de uitvoering en borging van hun infectiepreventiebeleid.

Mijn ActiZ

Meer informatie over Infectiepreventie

Bekijk het thema Infectiepreventie op de ActiZ Kennisbank voor meer tips en tools. Houd het thema in de gaten via je mailingvoorkeuren, binnenkort zijn er weer nieuwe tools te downloaden.