Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

Henk Kamp: nationaal plan ouderenzorg nodig

Link gekopieerd naar klembord

Henk Kamp: nationaal plan ouderenzorg nodig keyvisual

Henk Kamp

​​​​​​​Het nieuwe kabinet moet snel aan de slag met een grondige herziening van de ouderenzorg. Dat stelde ActiZ voorzitter Henk Kamp in gesprek met interviewer Sven Kockelman op NPO Radio 1. In het programma 1 op 1 ging de voorzitter van de branchevereniging van zorgorganisaties in op de formatie en de toekomst van de ouderenzorg.

Plan van aanpak

Er is volgens Kamp een kabinetsbreed plan van aanpak nodig om de zorg voor ouderen in de toekomst goed te organiseren. Dit vraagt een brede visie van het nieuwe kabinet. 'Iedereen heeft er belang bij dat gedaan wordt, want we zijn of worden oud of kennen mensen die oud zijn.' De grootste zorg van Kamp voor de toekomst van de ouderenzorg is het tekort aan personeel. 

Die verdubbeling komt neer op zo'n 700 duizend zorgmedewerkers. 'We hebben bijna de beste zorg van de wereld, de uitgangspositie is goed, maar er is bewustzijn nodig van wat er op ons afkomt'.

Tussen nu en 2040 zien we een verdubbeling van de vraag naar ouderenzorg'

Henk Kamp \

Voorzitter ActiZ

Tien uitgangspunten

Om het tij te keren formuleerden twaalf landelijke organisaties tien uitgangspunten voor toekomstbestendige ouderenzorg. Het werken in de sector moet aantrekkelijker worden: onder meer de salarissen moeten structureel omhoog. 'We volgen in de zorg de loonontwikkeling in de markt, maar begonnen met een achterstand en het is verstandig die achterstand in te halen.' Ook moeten volgens Kamp de administratieve lasten omlaag en moet er meer aandacht zijn voor persoonlijke ontwikkeling van zorgmedewerkers. Daarnaast is een forse stijging van verpleeghuiscapaciteit nodig, moeten bestaande woningen aangepast worden en zijn er meer passende woonvormen voor senioren nodig.  

Het complete interview is hier terug te luisteren: