Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Quote
Wonen Financieren leestijd 1 min

‘Goed dat er wordt gewerkt aan een alternatief voor de overheveling van behandeling.’

Marcel van der Priem, lid kerngroep Wonen & Zorg en raad van bestuur van De Wever, reageert op de voortgangsbrief die minister Helder op 1 november naar de Tweede Kamer zond.

Link gekopieerd naar klembord

‘Goed dat er wordt gewerkt aan een alternatief voor de overheveling van behandeling.’ keyvisual

Marcel van der Priem in kader

Marcel van der Priem: ‘De voorgenomen maatregel om behandeling vanuit de Wet langdurige zorg over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet, gaat de zorg voor kwetsbare ouderen niet beter maken.’

‘In het coalitieakkoord staat het voornemen om behandeling van de Wet langdurige zorg (Wlz) over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Ik snap op zich wel waarom. Er is soms sprake van ongelijkheid, omdat sommige cliënten wel verblijf met behandeling krijgen (die behandeling valt dan onder de Wlz), en andere cliënten krijgen dat niet. Het kan zelfs zo zijn dat cliënten van een zelfde verpleeghuis zo in verschillende regimes vallen. Dat maakt het onoverzichtelijk, en het is vaak zo dat cliënten zelf er geen invloed op hebben. Vaak is er bij een aanbieder alleen een plek zonder behandeling beschikbaar, en daar komt de cliënt dan terecht.'

Verblijf met en zonder behandeling

In het geval van verblijf met of zonder behandeling is behandeling bijvoorbeeld huisartsenzorg, fysiotherapie, medicatie.

  • Als iemand in een verpleeghuis woont en van dezelfde instelling behandeling krijgt, noemen we dat 'verblijf met behandeling'. Deze behandeling wordt bekostigd vanuit de Wet langdurige zorg.
  • Als een cliënt verblijft in een instelling die geen behandeling biedt, dan wordt de behandeling door een andere instelling of zorgaanbieder geboden. Deze behandeling wordt bekostigd vanuit de Zorgverzekeringswet.

'We zijn als ActiZ tegen de maatregel om alle behandeling naar de Zvw over te hevelen, omdat juist de meest kwetsbare mensen dan de samenhangende, integrale zorg verliezen die zij zo hard nodig hebben. Juist nu de zorgzwaarte van cliënten in verpleeghuizen toeneemt, moet behandeling in de Wlz integraal en multidisciplinair zijn en blijven. Als we dit naar de Zvw over brengen zijn we het zoveelste administratieve 'drama' aan het creëren waar behandelaren, zorgmedewerkers en cliënten de dupe van worden. We zijn dus blij dat er nagedacht kan worden over een alternatief. Hoe dat eruit ziet is nu de grote vraag. Zeker als je bedenkt dat de ingeplande bezuiniging blijft staan. Want dat was een harde eis van minister Helder in haar kamerbrief waarin ze haar Wozo-plannen presenteerde: de bezuiniging van € 170 miljoen moet vanaf 2025 structureel binnen de Wlz worden gerealiseerd.'

Als behandeling wordt overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet, dan verliezen juist de meest kwetsbare mensen de samenhangende, integrale zorg die zij zo hard nodig hebben.

Marcel van der Priem \

lid ActiZ-Kerngroep Wonen & Zorg

'Een tweede voorwaarde van de minister is dat er afspraken komen over hoe de 24/7 beschikbaarheid van medisch-generalistische zorg voor kwetsbare mensen geborgd kan worden, zowel thuis, in een geclusterde woonvorm als in een instelling. Hier wordt nu met partijen samen aan gewerkt. Wij verwachten dat hier goede afspraken over gemaakt kunnen worden, maar we gaan de uitkomsten tegen die tijd uiteraard bestuurlijk toetsen. Ook doemen er waarschijnlijk (stelsel)kwesties op die niet in dit project opgelost kunnen worden. Als dat zo is zullen we die niet onbenoemd laten. De minister zal  in december de Tweede Kamer in een brief informeren over de voortgang. Het traject moet in mei 2023 afgerond zijn.'

Medisch-generalistische zorg

Medisch-generalistische zorg is de geneeskundige zorg die huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten samen leveren aan mensen met een beperking, ouderen en mensen met een psychische aandoening.