In de hitte houdt de wijkverpleegkundige het hoofd koel
In de hitte houdt de wijkverpleegkundige het hoofd koel keyvisual
Zuchtend en zwetend kwam Nederland de zinderde hitte door. Bijna een week lang werd er in de zorg gewerkt volgens hitteprotocollen. Reden voor de NOS om een kijkje achter de schermen te nemen bij de wijkverpleging in Alphen aan den Rijn. Zij hielden afgelopen week het hoofd koel.
Het NOS Journaal ging zondag op bezoek bij wijkverpleegkundige Claudia de Jong van Vierstroom Zorg Thuis. ‘Er zijn wel cliënten die het zwaarder krijgen nu de hitte aan blijft houden’, zo gaf De Jong aan. Zij en haar collega’s in de thuiszorg helpen samen met familie zo goed als kan, om het huis zo koel mogelijk te houden.
Genoeg drinken is het devies
Ook letten ze er in de hitte extra op dat mensen genoeg blijven drinken. Dat is belangrijk, zo legde De Jong uit, want ouderen hebben minder snel dorst of gebruiken soms medicijnen die van invloed zijn op de opname van vocht in het lichaam. ‘Genoeg drinken blijft het devies en het is belangrijk dat we dat benoemen, aanreiken of klaarzetten.’
De verpleging is alert
Op vrijdag was De Jong ook te horen in het NOS Radio 1 Journaal. Verslaggever Mattijs van der Wiel ging al vroeg met haar op pad. Sommige rondes langs cliënten begonnen in de warmte al eerder. De Jong: ‘Ik let met deze warmte altijd extra op of alles goed gaat, of mensen niet versuft ogen of niet goed uit hun woorden komen’.
Ook voor zorgmedewerkers is het werken in de hitte zwaarder. Gelukkig hebben veel cliënten ook aandacht voor de wijkverpleegkundige: ‘Ze hebben vaak begrip voor ons. Ik krijg vaak een glaasje water aangeboden, want mensen snappen dat het voor ons ook zwaar is om in deze warmte te werken’, vertelde De Jong.
Terugkijken of luisteren
Nationaal Hitteplan
Hitte brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen die thuis wonen en bewoners van verpleeghuizen. Met het Nationaal Hitteplan maakt het RIVM organisaties, professionals en vrijwilligers die zijn betrokken bij de zorgverlening aan ouderen en chronisch zieken extra alert op het feit dat het voor langere periode warm wordt. Naast klimaatbeheersing in gebouwen nemen zorgorganisaties allerlei maatregelen om cliënten verkoeling te brengen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor extra water, voldoende zout, ventilatie en schaduw of verkoeling met voetenbadjes of andere creatieve oplossingen. Zo worden gezondheidsrisico’s door de hitte beperkt.
Het RIVM besluit in overleg met het KNMI wanneer het Hitteplan actief wordt. De hittegolf van afgelopen week is op zijn eind; op woensdag 17 september eindigt het Nationaal Hitteplan.