Cybersecurity dreigingsbeeld zorgsector overhandigd aan ActiZ
Vorig jaar werd het dreigingsbeeld voor de zorgsector overhandigd aan Minister Kuipers, dit jaar aan Anneke Westerlaken
Cybersecurity dreigingsbeeld zorgsector overhandigd aan ActiZ keyvisual
Steeds vaker krijgt de zorgsector te maken met cyberaanvallen. Een relatief nieuwe dreiging komt uit de hoek van domotica met bijvoorbeeld alarmknoppen, valmelders en camera’s die niet meer functioneren. Dat komt terug in het dreigingsbeeld 2023 dat Z-CERT, het expertisecentrum op het gebied van cybersecurity in de zorg, vandaag overhandigde aan de voorzitter van ActiZ Anneke Westerlaken. Anneke Westerlaken: ‘De digitale transformatie biedt veel kansen en is cruciaal om zorg te blijven bieden aan diegenen die dat het hardst nodig hebben, maar dit moet wel op een veilige manier.’
De toename in cyberincidenten komt vooral door nieuwe phishingtechnieken die criminelen gebruiken en doordat aanvallers steeds sneller zijn met het misbruiken van kwetsbaarheden. Ondanks deze toename zijn zorgorganisaties steeds bewuster bezig om hun organisatie digitaal veilig te maken. ActiZ startte begin dit jaar een samenwerkingsovereenkomst met Z-Cert, zodat aangesloten leden hun kennis rondom cybersecurity kunnen verbreden en goed op de hoogte zijn van dreigingen en kwetsbaarheden.
Lees het dreigingsbeeld 2023 van Z-CERT hier.
Hoe maak je jouw organisatie digitaal veilig?
Ter ondersteuning in het verbeteren van de digitale veiligheid, ontwikkelde ActiZ samen met experts de afgelopen twee jaar een 'Routekaart informatiebeveiliging'. Aan de hand van deze routekaart kunnen zorgorganisaties de juiste stappen doorlopen in het aantoonbaar voldoen aan de wettelijk verplichte norm voor informatieveiligheid (NEN7510). De routekaart voorziet in webinars, templates en goede voorbeelden van ActiZ-leden. Lees hier de ervaringen van Floris Geessinck, als informatiemanager bij Marga Klompé dagelijks betrokken bij de digitale veiligheid van zijn organisatie en zijn ervaringen met de routekaart.