Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Financieren Nieuws leestijd 1 min

Coalitie biedt manifest: ‘De medewerker op 1’ aan bij Tweede Kamer

Werkgevers en vakbonden schouder aan schouder in oproep aan Tweede Kamer voor betere arbeidsvoorwaarden

Link gekopieerd naar klembord

Coalitie biedt manifest: ‘De medewerker op 1’ aan bij Tweede Kamer keyvisual

manifest medewerker op één

De medewerker op 1. Dat was de gezamenlijke boodschap van werkgevers en vakbonden aan de politiek op dinsdag 17 januari. Tweede Kamerleden ontvingen van zorgmedewerkers en zorgbestuurders het manifest. ‘De acht actiepunten in het manifest moeten er voor zorgen dat de VVT een sector blijft waar het aantrekkelijk is om in te werken’, aldus Trudy Prins, voorzitter van de ActiZ cao-onderhandelingsdelegatie. Samen met Claudy de Koning, lid van de themacommissie Arbeid, was ze namens ActiZ aanwezig.

De aanleiding voor dit manifest is het arbeidsmarktdebat waar de Tweede Kamer woensdag 18 januari over debatteert.

Door de vergrijzing stijgt het aantal mensen dat zorg nodig heeft harder dan het aantal zorgmedewerkers. Dit komt grotendeels door de vergrijzing. Dit merken zorgmedewerkers in de wijk en het verpleeghuis nu al dagelijks in de vorm van bijvoorbeeld een hoge werkdruk. Daarnaast is het voor zorgorganisaties elke dag opnieuw een puzzel om cliënten passende zorg te bieden en roosters rond te krijgen. Het is daarom noodzakelijk om voor zorgmedewerkers het werken makkelijker te maken, hen goed te belonen, samenwerking te stimuleren en administratieve lasten te verminderen

Acht actiepunten

Om hier actie op te ondernemen heeft ActiZ samen met CNV, FBZ, FNV, NU’91, en Zorgthuisnl, het manifest: ‘De medewerker op 1’ opgesteld. Met acht actiepunten die ervoor moeten zorgen dat de verpleeg- en thuiszorg (VVT) een aantrekkelijke sector wordt én blijft om in te werken. Een van de belangrijkste actiepunten is een marktconform salaris, waar structureel 1 miljard euro voor nodig is. Maar ook een dekkende financiering van de zorg, het aanpakken van administratieve lasten en dat mensen die meer willen werken er daadwerkelijk ook financieel op vooruitgaan.

manifest medewerker op één 2

Kunnen het niet alleen

De thuiszorg en verpleeghuizen moeten plekken zijn waar het fijn is om te werken. Een sector waarin medewerkers goede arbeidsvoorwaarden en een juiste beloning krijgen. Vakbonden en werkgevers kunnen dit niet alleen. Daarom bevat het manifest ook een oproep aan de landelijke politiek en financiers van zorg om hun verantwoordelijkheid te nemen. Trudy Prins: ‘We hebben als werkgevers en vakbonden de ambitie om het werken in de VVT nog aantrekkelijker te maken. Daar doen we zelf alles aan. Maar voor het dichten van de loonkloof en het verminderen van de administratieve lasten zijn echt de politiek en de financiers aan zet'

Voor het dichten van de loonkloof en het verminderen van de administratieve lasten zijn echt de politiek en de financiers aan zet.

Trudy Prins \

Voorzitter van de cao-onderhandelingsdelegatie van ActiZ

Debat 

De datum van de aanbieding was bewust gekozen. Een dag later, woensdag 18 januari, debatteert de Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport namelijk met minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) over het arbeidsmarktbeleid in de zorgsector. ActiZ heeft in aanloop naar het debat ook een paper gedeeld met de Kamerleden. Met daarin nogmaals de oproep om zorgprofessionals een marktconform salaris te bieden.