Cao VVT brengt vernieuwing in de sector
Goede arbeidsvoorwaarden extra belangrijk met een toenemende zorgvraag en een krappe arbeidsmarkt
Cao VVT brengt vernieuwing in de sector keyvisual
Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU’91 en FBZ en branchevereniging ActiZ hebben een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao voor de verpleeghuiszorg, wijkverpleging, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg. “De onderhandelingen verliepen in een goede sfeer maar waren desondanks niet makkelijk. Ik ben blij dat we hiermee een cao hebben die vernieuwing brengt in onze sector. Het is belangrijk dat we in tijden van een groeiend aantal ouderen, een stijgende zorgvraag, hoge werkdruk en langer moeten doorwerken een wezenlijke stap zetten om onze medewerkers te waarderen en te ondersteunen. Het bereikte onderhandelingsresultaat is die stap", aldus Trudy Prins, delegatievoorzitter van ActiZ.
Loonsverhoging
In de nieuwe CAO VVT zijn afspraken gemaakt over een loonsverhoging van 3,5 procent per 1 juni 2020 en 3 procent per 1 juli 2021 en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,93 procent in 2019 naar een volledige dertiende maand. Dit betekent een totale loonstijging van 7,43 procent in twee jaar.
Korter werken en gezond met pensioen
Om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te bevorderen, zijn afspraken gemaakt voor de creatie van een BalansBudget, waarmee werknemers tijd kunnen sparen om tijdelijk minder of niet te werken. Met de introductie van de LandingsBaan krijgen medewerkers de mogelijkheid om in de aanloop naar hun pensioen minder te gaan werken. Daarnaast is een afspraak gemaakt dat werknemers die 45 jaar werkzaam zijn geweest in de sector zorg en welzijn mogen stoppen met werken. Hiermee geven sociale partners uitvoering aan het pensioenakkoord.
90 procent vaste contracten
De cao-partijen willen meer zekerheid voor medewerkers en balans tussen werk- en privé. Partijen spannen zich daarom maximaal in om te komen tot 90 procent vaste contracten voor onbepaalde tijd. Ook stimuleren en faciliteren de cao-partijen het maken van afspraken over het beperken van de bereikbaarheid van medewerkers op vrije dagen.