ActiZ: ‘Onverstandig dat nieuwe kabinet niets doet aan betere lonen in de zorg’
In De Volkskrant geeft ook ActiZ-voorzitter advies over lange termijn voor corona en de zorg
ActiZ: ‘Onverstandig dat nieuwe kabinet niets doet aan betere lonen in de zorg’ keyvisual
‘Om de zorg pandemie-paraat te maken, moet in elk geval het werken in de sector aantrekkelijk zijn’, aldus Anneke Westerlaken naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant. ‘Corona heeft duidelijk gemaakt dat het aantal beschikbare zorgmedewerkers de kracht én de beperking zijn in de beschikbaarheid van zorg. Het is daarom onverstandig dat het nieuwe kabinet niets doet voor een betere beloning van zorgmedewerkers’. De voorzitter van ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties sprak met de Volkskrant naar aanleiding van de lange termijn strategie voor de zorg en corona.
In de Volkskrant komen naast ActiZ-voorzitter Westerlaken ook Armand Girbes, hoofd van de ic-afdeling van het AmsterdamUMC, V&VN-voorzitter Bianca Buurman en Maria Jansen, hoogleraar populatiegericht gezondheidsbeleid aan de universiteit van Maastricht aan het woord. Ze geven advies aan minister Kuipers van VWS die bezig is met de ‘pandemische paraatheid’ van de zorg.
Nauwelijks zorg
‘Een van de belangrijkste voorbereidingen op de zorg ten tijde van een oplaaiende corona-variant of een geheel nieuwe pandemie, is de bewustwording dat er in veel gevallen nauwelijks zorg beschikbaar is.’ Een harde realiteit volgens ActiZ-voorzitter Westerlaken, die een voorbode is van wat we te zien krijgen als de vergrijzing toeslaat en daardoor het personeelstekort nog verder toeneemt. Ruwweg de periode van 2025 tot 2040. De thuiszorg die er is, wordt steeds spaarzamer en voor verpleeghuiszorg zijn er reeds lange wachtlijsten.
Investeren in innovatie en zorgmedewerkers
‘De coronacrisis heeft blootgelegd dat de inzet van technologie laagdrempeliger en toegankelijker moet en kan om medewerkers zo efficiënt mogelijk in te zetten.’ Westerlaken pleit daarom voor reële tarieven van zorgkantoren en zorgverzekeraars zodat de financiers van de zorg samen met zorgorganisaties en zorgprofessionals kunnen blijven innoveren om de zorg toekomstbestendig te maken. In het Volkskrant artikel geeft Bianca Buurman aan: 'Op een gegeven moment zaten er meer mensen thuis aan het zuurstof, dan in het ziekenhuis.' Die ontwikkeling moeten verpleegkundigen en artsen verder versterken, vindt zij. 'Dat vermindert niet alleen de druk op de ziekenhuizen, het maakt ook het vak van wijkverpleegkundige interessanter.' Beide voordelen komen bij verdere omgang met het coronavirus en het toenemend aantal ouderen dat thuis blijft wonen enorm van pas.