Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

ActiZ doet mee aan Dutch Design Week

Het evenement vindt plaats op 16 tot en met 24 oktober in Eindhoven.

Link gekopieerd naar klembord

ActiZ doet mee aan Dutch Design Week keyvisual

Ketelhuisplein op Dutch Design Week

De zorg voor ouderen verandert de komende jaren fundamenteel. ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties wil dit probleem aankaarten én oplossingen kunnen schetsen. Daarom doet ActiZ mee aan de Dutch Design Week 2021, die wordt gehouden in Eindhoven van 16 tot 24 oktober. Op verzoek van ActiZ presenteren twee ontwerpbureaus (We Are Social Rebels en Studio Anne Ligtenberg) de eerste denkrichtingen van vernieuwende oplossingen.

Daarnaast laten verschillende ActiZ-leden zien welke acties zij nu ondernemen om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken. ‘Met de tentoonstelling hopen wij elke bezoeker bij dit vraagstuk te betrekken’, aldus Ronald Schmidt, vicevoorzitter van ActiZ.

Samenwerking met designers

Afgelopen zomer heeft ActiZ nauw samengewerkt met Dutch Design Foundation (DDF). ‘Aan verschillende ontwerpers is gevraagd om aan de slag te gaan met het maatschappelijke vraagstuk voor de zorg van ouderen’, vertelt Schmidt. De ontwerpbureaus We Are Social Rebels en Studio Anne Ligtenberg zijn uiteindelijk uitgekozen om met twee concrete vraagstukken aan de slag te gaan.

Het eerste vraagstuk zoomt in op de wederkerigheid tussen verschillende generaties. Hoe stimuleer je dat? Het tweede vraagstuk legt de focus op de woonvormen van de toekomst, met jonge én oudere generaties. Hoe zien die woonvormen eruit? Op de Dutch Design Week worden de resultaten hiervan gepresenteerd.

Ik hoop dat we ook andere sectoren bij dit belangrijke vraagstuk van de ouderenzorg kunnen betrekken.

Ronald Schmidt \

Vicevoorzitter ActiZ

Betrekken bij vraagstuk

Schmidt is enthousiast over de samenwerking met DDF. ‘Ontwerpers denken vanuit een creatieve invalshoek: ze denken buiten de gebaande paden. Daarmee hebben we een nieuwe frisse blik op de zorg voor ouderen gekregen. Ik zou het heel mooi vinden als we bijvoorbeeld rondom het vraagstuk van huisvesting voor ouderen een paar resultaten krijgen die helpen om dat proces te versnellen. En dat ActiZ ook andere sectoren, die aan deze week bijdragen, betrekken bij dit belangrijke vraagstuk.’  

Praat Vandaag over Morgen

Met het initiatief ‘Praat vandaag over morgen’ betrekt ActiZ heel Nederland bij de toekomst van de ouderenzorg. We roepen iedereen in Nederland op om het gesprek aan te gaan. Want de zorg is iets van ons allemaal.

Daarnaast is ActiZ telkens op zoek naar vernieuwende samenwerkingen die het toekomstperspectief van de ouderenzorg belichten. Onlangs is een samenwerking gestart met de Technische Universiteit en de ANBO. Onder de naam ‘Senior maker movement’ wordt een aanpak en een ecosysteem ontwikkeld, waarin ouderen zelf de maker kunnen zijn van de consumentenproducten die zij wensen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. De eerste pilots gaan bijna van start.

Over de Dutch Design Foundation  

Dutch Design Foundation biedt een platform voor de beste en meest veelbelovende designers. Op die manier helpen zij hen om hun ideeën en werk te verspreiden. De foundation organiseert jaarlijks de Dutch Design Week, het grootste design evenement van Noord-Europa. Tijdens dit evenement wordt het werk en concepten van meer dan 2600 designers gepresenteerd.

Bron uitgelichte foto bovenaan: Cleo Goossens (via website Dutch Design Week).