Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Nieuws leestijd 1 min

‘We willen het volhouden voor de mensen die er nog zijn’

Link gekopieerd naar klembord

‘We willen het volhouden voor de mensen die er nog zijn’ keyvisual

Reportage Nieuwsuur Mijzo

Het lijken beelden uit een science-fictionfilm: verzorgenden zijn ingepakt in folie, hebben handschoenen aan en spatbrillen en mondkapjes op. Zomaar naar de afdeling in een verpleeghuis lopen waar mensen besmet zijn met het coronavirus is er niet meer bij. Het programma Nieuwsuur liet zien hoe bewoners in een verpleeghuis zorg krijgen als daar corona is uitgebroken.

Covid-19 vraagt veel van iedereen die werkt in de zorg. Niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook in de ouderenzorg en in de zorg thuis. In de artikelenserie Zorg in coronatijd laten we zien wat covid-19 voor medewerkers en organisaties betekent. Van duivelse dilemma’s tot kansen, van hoge werkdruk tot mooie samenwerkingen. 

Landelijk mogen de besmettingscijfers door Covid-19 dan misschien dalen, maar in verpleeghuizen is van enige positiviteit nog niet veel te merken. Er zijn nog veel locaties waar een besmetting is en nog veel zorgmedewerkers zijn ziek of in quarantaine. Het is een grote klus om de zorg te bieden die iedereen nodig heeft.

Grote impact

‘De continuïteit van de zorg is een grote opgave’, zegt de bestuurder van de zorgorganisatie. ‘Het werk is niet alleen fysiek, maar ook mentaal zwaar’, zegt de psycholoog die er normaal voor cliënten is, maar nu medewerkers bijstaat. ‘Als we teveel stilstaan bij waarvan wij vinden dat we tekort schieten, dan houden we het misschien niet vol en dat moeten we wel’, zegt de verzorgende. De reportage van Nieuwsuur geeft een indringend beeld van zorg in het verpleeghuis in coronatijd.

‘We zijn gewend om mooie zorg te leveren, met aandacht te kijken naar wat iemand nodig heeft’, zegt bestuurder van zorgorganisatie Mijzo, Mireille de Wee. ‘Op het moment dat je keuzes moet maken over wat je wel of niet kunt doen, dan kom je wat tekort. Dat is lastig.’ Dit wordt beaamd door psycholoog Fieke Snels: ‘De werkdruk is toegenomen, die lag al hoog voor de corona-uitbraak, mensen lopen de benen onder hun lijf vandaan, maar hebben nu aan einde van een dienst nog het gevoel tekort te schieten.’ Juist in het verpleeghuis is dat gevoel aanwezig: ‘Ineens overkomt ons dit en verliezen we mensen waar we al jaren voor zorgen. Met die mensen heb je een band, dat kan niet anders’, zo geeft verzorgende Irma den Ronde aan. ‘Maar we willen het volhouden voor de mensen die er nog zijn’.