Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Wonen Nieuws leestijd 1 min

Verpleeghuizen gestart met vaccineren

'Hopelijk ook snel andere ouderen en zorgmedewerkers thuiszorg'

Link gekopieerd naar klembord

Verpleeghuizen gestart met vaccineren keyvisual

Dhr. Ramzan ontvangt het coronavirus - Zorgbalans - 18 januari 2021

Maandag 18 januari zijn de eerste verpleeghuisbewoners gevaccineerd. Zes ouderenzorgorganisaties, BrabantZorg, Carintreggeland, Cordaan, Opella, tanteLouise en Zorgbalans, beten de spits af. ActiZ-bestuurslid Conny Helder: 'Het is heel erg fijn dat er eindelijk gestart is met de vaccinatie van bewoners van verpleeghuizen. Juist zij kunnen veel baat hebben bij bescherming met het vaccin.' De Gezondheidsraad adviseerde om bewoners van verpleeghuizen snel een vaccinatie aan te bieden.

Snel vervolg

Vanaf 25 januari kunnen ook andere verpleeghuislocaties starten met de vaccinatie van bewoners. In totaal wonen er 120.000 mensen in verpleeghuizen. De verwachting is dat alle bewoners begin maart gevaccineerd zijn met zowel een eerste als een herhalingsprik. Inmiddels hebben ook ruim 35.000 verpleeghuismedewerkers een eerste vaccinatie gekregen en voor 195.000 anderen heeft de GGD afspraken gepland. Zodra er weer meer vaccins zijn, kunnen de overige verpleeghuismedewerkers ook een vaccinatieafspraak laten inplannen. In totaal werken er 269.000 mensen in verpleeghuizen.

Zorg thuis

'Het is heel fijn en goed dat begonnen is met de vaccinatie van bewoners in verpleeghuizen', stelt Conny Helder, 'maar hopelijk kan nu ook snel gestart worden met de vaccinatie van kwetsbare ouderen die thuis wonen en zijn ook de zorgmedewerkers die hen ondersteunen snel aan de beurt.' Waarschijnlijk wordt voor deze zorgmedewerkers het vaccin van AstraZeneca toegepast. De vaccinatie van de circa 170.000 zorgmedewerkers in de wijkverpleging en wmo-ondersteuning staat gepland vanaf 8 februari. 'Wij hopen dat dit ook gehaald wordt, want deze zorgverleners komen bij veel cliĆ«nten thuis en we willen dat ook zij snel de bescherming van het vaccin kunnen krijgen.' De zorg thuis staat onder zware druk omdat het landelijke ziekteverzuim nog altijd stijgt en omdat zorgmedewerkers op andere plekken zoals covid-afdelingen, verpleeghuizen of het ziekenhuis moeten bijspringen.

 

(foto: dhr. Ramzan ontvangt een coronavaccin bij zorgorganisatie Zorgbalans)