Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

Verkiezingsdebat in Lelystad: ‘Gemeente aan zet voor goed ouder worden'

Link gekopieerd naar klembord

Verkiezingsdebat in Lelystad: ‘Gemeente aan zet voor goed ouder worden' keyvisual

ANP foto

Is het fijn ouder worden in uw gemeente? Zijn er genoeg geschikte woningen voor de groeiende groep ouderen? En kan u straks rekenen op goede zorg? Om een antwoord te vinden op deze vragen organiseren ActiZ en ANBO de debattenreeks: ‘Gemeente aan zet voor goed ouder worden'. Afgelopen week was de aftrap in Eindhoven en komende donderdag 3 maart gaat de reeks verder met een debat in Lelystad.

Nederland vergrijst

Elke gemeente in Nederland krijgt te maken met toenemende vergrijzing. Hoe daar na de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart op lokaal niveau invulling aan wordt gegeven, is cruciaal voor de toekomst. Gemeenten moeten aandacht  hebben voor de veranderende wensen van ouderen. Door de komende jaren te investeren in goed ouderenbeleid, blijven ouderen langer vitaal. Preventie door te investeren in welzijn en wijken en het aanbieden van passende woningen, zijn hierin van groot belang. Dit zorgt ervoor dat er minder snel een beroep wordt gedaan op steun vanuit de gemeente of de zorg.

Zorgvraag neemt toe

De zorg voor ouderen gaat de komende jaren fundamenteel veranderen. Nederland krijgt namelijk te maken met een forse groei aan ouderen met een intensieve zorgvraag, terwijl er een groot tekort aan zorgmedewerkers is. Deze ontwikkeling zal om moeilijke keuzes vragen van de lokale politiek. De toekomstbestendigheid van de zorg voor ouderen vormt hiermee een belangrijk onderwerp tijdens de komende verkiezingen.

Debattenreeks

In een serie verkiezingsdebatten: ‘Gemeente aan zet voor goed ouder worden’, vragen ActiZ en ANBO samen met lokale partners aandacht voor dit belangrijke vraagstuk. Lokale politici van verschillende politieke partijen gaan met elkaar in debat over een aantal stellingen. Het tweede debat vindt plaats op 3 maart in Lelystad en is samen met zorgorganisatie Woonzorg Flevoland georganiseerd.

De debattenreeks: ‘Gemeente aan zet voor goed ouder worden' is onderdeel van de Toolkit: Gemeenteraadsverkiezingen 2022. In de Toolkit is eenvoudig uitgelegd hoe de gemeente en gemeenteraadsverkiezingen werken. Welke facetten het doorloopt, wie wat doet en waar de gemeente voor verantwoordelijk is omtrent de lokale zorg en ondersteuning. Daarnaast geeft het handige tips hoe de leden van ActiZ voor de zorg voor ouderen kunnen lobbyen en op deze manier de zorg hoog op de politieke agenda kunnen krijgen in hun eigen gemeente.