Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

VanThuisUit steun in de rug voor zelfstandig wonende ouderen

Zelfredzaamheid & Zorg

Link gekopieerd naar klembord

VanThuisUit steun in de rug voor zelfstandig wonende ouderen keyvisual

preventie

Met VanThuisUit heeft zorgorganisatie tanteLouise in samenwerking met CZ zorgkantoor een initiatief ontwikkeld dat erop gericht is om ouderen in staat te stellen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, ook bij toenemende kwetsbaarheid. Marcha Kwisthout, manager langdurige zorg en behandeling bij tanteLouise vertelt over deze op active ageing gestoelde aanpak.

Waar komt het idee voor VanThuisUit vandaan?

“Het concept is ontstaan na een ondernemersreis naar China van toenmalige minister van VWS Hugo de Jonge en Conny Helder, toen nog bestuurder van tanteLouise. Zij zagen daar een active ageing initiatief voor thuiswonende oudere mensen, waarin ouderen zelf de regie kregen over het bereiken van doelen op het gebied van reactivering. Het werd vanuit community care in een natuurlijk proces ondersteund door mensen uit de buurt. Bij terugkomst is gediscussieerd over de vraag hoe deze opzet zou kunnen worden vertaald naar de Nederlandse situatie. Met als basis het besef dat met het verdwijnen van het bejaardenhuis een gat is gevallen tussen thuis en het verpleeghuis. Zo is VanThuisUit ontstaan.”

Ouderen die er gebruik van willen maken, moeten een zorgindicatie hebben. Zijn het mensen die eigenlijk in aanmerking komen voor een plek in een verpleeghuis?


“Het zijn wel mensen die aan de vooravond staan van opname in een verpleeghuis. De grootste groep betreft mensen met dementie. Het doel is hen te reactiveren en het – vanuit liefde begrijpelijke – risicomijdend gedrag dat we vaak zien bij mantelzorgers te doorbreken. Het is een methodische aanpak om ouderen weer aan te leren zelfstandig dingen te doen. Koffie zetten of de afwasmachine uitruimen bijvoorbeeld, of boodschappen doen. Omdat mensen het ook met reactivering toch thuis in een aantal gevallen net niet meer redden, willen we het gaan combineren met geclusterd wonen. Soms kan oudbouw hiervoor worden herontwikkeld, in andere gevallen zal nieuwbouw nodig zijn.”

'Mantelzorgers geven aan dat ze zien dat hun partners trots thuiskomen en zich weer onderdeel van de maatschappij voelen.'

Marcha Kwisthout \

Manager langdurige zorg en behandeling bij tanteLouise

Dit kan tanteLouise niet alleen. Welke partijen zijn nodig om dit te kunnen realiseren?

“We hebben hiervoor alle partijen in het veld nodig. Omdat tanteLouise van huis uit een aanbieder van grotendeels intramurale ouderenzorg is, vraagt het bijvoorbeeld om samenwerking met thuiszorgorganisaties. Voor de scholing van het team van professionals dat in een VanThuisUit-vestiging werkt, werken we samen met Fontis Hogeschool. We hebben ook een buddyprogramma opgezet waarin de professionals weer nieuwe professionals scholen. De combinatie met geclusterd wonen vraagt om samenwerking met gemeenten en woningcorporaties. Met CZ zorgkantoor zijn we een duurzame coalitie aangegaan. Met hen is het concept ontwikkeld en de eerste praktijkevaluatie gedaan om te bezien of we het juiste doen. Het is belangrijk dat we tot een maatschappelijke businesscase komen. Daarvoor hebben we met Significant een onderzoekafspraak gemaakt, om de maatschappelijke meerwaarde en de kosteneffectiviteit van VanThuisUit in kaart te brengen. Ingewikkeld, want we zijn de eersten en er is dus geen controlegroep. Het onderzoek is belangrijk, want het initiatief steunt nu nog op tijdelijke financiering. Daarom zijn het ministerie van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit ook betrokken bij het onderzoek, om te kijken of VanThuisUit een zorgactiviteit kan worden waaraan een prestatie kan worden gekoppeld die kan worden ingekocht.”

'Medewerkers ervaren minder werkdruk en meer werkgeluk, omdat ze op een andere manier met cliënten kunnen werken.'

Marcha Kwisthout \

Manager langdurige zorg en behandeling bij tanteLouise

Wat gebeurt er in zo’n VanThuisUitvestiging?


“VanThuisUit bestaat uit een aantal elementen waarvan het Dag- & Doecentrum het kloppend hart is. Op dit moment hebben we zeventig thuiswonende ouderen als deelnemers. Zij maken er minimaal een dagdeel in de week gebruik van. Op
basis van Positieve Gezondheid bepalen we samen met de deelnemer aan welke active ageing doelen mensen willen werken, bijvoorbeeld bewegen of toepassing van technologie in de thuissituatie. In de verschillende ruimten kunnen ze hieraan op verschillende manieren invulling geven. In de ene ruimte gaat het bijvoorbeeld om zelfzorg aanleren, in een tweede om ondersteuning om een hobby weer op te pakken, een derde is een gameroom. Ook zijn er twee logeerappartementen, te gebruiken als een mantelzorger tijdelijk uitvalt of de oudere een tijdelijk somatisch probleem heeft. We bieden ook educatie aan mantelzorgers en aan partijen in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan de supermarkt. Gaat een oudere weer zelf winkelen, maar vergeet die zijn portemonnee, dan weet de manager dat hij de boodschappen gewoon kan meegeven en dat wij dat achter de schermen wel regelen. Natuurlijk bieden we de ouderen ruimte voor recreatie, maar dat is bewust niet het enige. Het is echt bedoeld om meer te zijn dan dagbesteding. Als wehet daartoe zouden beperken, dan zou de oudere weer naar huis gaan en zou daar weer de verstilling en eenzaamheid plaatsvinden die we nu net willen doorbreken. Dit programma revitaliseert en geeft mensen weer regie.”

Preventie & Gezondheid

Preventie is één van de belangrijkste troeven die we hebben in onze vergrijzende samenleving. Preventie helpt namelijk (intensievere) zorg beperken of zelfs voorkomen. Preventie is dus groter dan het zorgdomein en gaat ook over mentale weerbaarheid, sociale netwerken, omgevingsfactoren, leefstijl, economische status en ondersteuningssystemen. ActiZ pleit daarom voor brede, maatschappelijke aandacht voor preventie en gezondheid. Een gezonde samenleving, waarin ouderen zo lang mogelijk zelfredzaam zijn, is niet alleen een opgave voor de zorgsector maar voor de hele samenleving.