Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Wonen Innoveren Nieuws leestijd 1 min

Twee ontwerpbureaus geselecteerd voor designopdracht van ActiZ en Dutch Design Foundation

In ‘What if Lab: Connected generations’ designen Studio Anne Ligtenberg en We are Social Rebels een duurzame ouderentoekomst

Link gekopieerd naar klembord

Twee ontwerpbureaus geselecteerd voor designopdracht van ActiZ en Dutch Design Foundation keyvisual

Beeld: Studio Anne Ligtenberg

De komende maanden gaan Studio Anne Ligtenberg en We are Social Rebels aan de slag met twee ontwerpopdrachten voor toekomstige ouderenzorg. Zij zijn geselecteerd uit de vele inschrijvingen die binnenkwamen op de online briefing via een ‘What if lab: Connected generations’.

Een inspirerende masterclass van ActiZ en de Dutch Design Foundation vormde de aftrap van de opdracht. In de masterclass maakten de ontwerpers kennis met  zorgorganisaties, experts en ervaringsdeskundigen zoals cliënten, mantelzorgers, zorgmedewerkers. Ook ontdekten ze met hulp van zorgorganisaties Tante Louise, Humanitas Deventer, NCCZ, Omring, Cordaan, Zonnehuisgroep IJssel-vecht & Driezorg, ZZG Zorggroep en de Design Innovation Group initiatieven uit de buurt of wijk. 

Nieuwe ontwerpen van vooruitstrevende designers

Het doel van het ‘What if-lab’ is om met de gehele samenleving concrete stappen te zetten op weg naar een andere toekomst voor (de zorg) voor ouderen. En daarmee ook het gesprek aan te gaan over de zorg voor ouderen. Een andere blik op de maatschappij is daarbij essentieel én onderdeel van de ontwerpopdracht.

ActiZ gelooft dat designers daarbij kunnen helpen. Studio Anne Ligtenberg is gevraagd om concrete producten, services en concepten te ontwikkelen die de wederkerigheid tussen ouderen en jongere generaties bevordert. Het bureau We are Social Rebels gaat ook aan de slag met wederkerigheid, maar specifiek rond nieuwe woonvormen die het samen leven van verschillende generaties stimuleert in een wijk. De uitkomsten worden op de Dutch Design Week van 16 tot en met 24 oktober aan het publiek gepresenteerd.

Niets doen is geen optie

De vergrijzing van de samenleving zorgt voor steeds meer ouderen die zorg nodig hebben en maakt dat relatief minder mensen als zorgprofessional kunnen werken. Dat maakt dat we, als samenleving, nieuwe, fundamentele keuzes moeten maken over hoe we de zorg voor ouderen en chronische zieke mensen willen inrichten. Om hen straks ook kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg te kunnen bieden. Niets doen is geen optie. De zorg moet verder innoveren en de samenleving zal zelf zorgzamer moeten worden. ActiZ stimuleert dit, want zorgorganisaties hebben hierin een voortrekkersrol en worden als eerste geconfronteerd met problemen als de keuzes en verandering uitblijven.

beeld: We are Social Rebels

We are Social Rebels

Ontwerpers als aanjagers

Ontwerpers spelen een belangrijke rol om ons als samenleving deze fundamentele keuzes te helpen maken. Met hun verbeeldingskracht zijn ontwerpers in staat om ons te laten zien en ervaren hoe de zorg voor ouderen er in de toekomst uit kan zien. Het vraagt om nieuwe, concrete producten en diensten voor een toekomstbestendige zorg voor ouderen. Dutch Design Foundation is de schakel tussen de ontwerpers en de ouderenzorgsector om dit maatschappelijke vraagstuk concreet in te vullen. Leden van ActiZ helpen hier actief bij.

Dutch Design Foundation

De Dutch Design Foundation biedt een platform voor de beste en meest veelbelovende designers. Op die manier helpen zij hen om hun ideeën en werk te verspreiden. De foundation organiseert onder meer jaarlijks de Dutch Design Week, het grootste design evenement van Noord-Europa.

De samenwerking tussen de Dutch Design Foundation en ActiZ is een vervolg op de virtuele denkkamers die ActiZ vorig jaar organiseerde met de Design Innovation Group. Mensen met verschillende achtergronden (jong, oud, bedrijfsleven, zorgorganisaties, ontwerpers, e.d. spraken met elkaar over een ander frame voor de toekomst van de zorg voor ouderen.

Praat vandaag over morgen

Volgens ActiZ verdient de fundamentele verandering van de zorg voor ouderen een brede, maatschappelijke aanpak. Dat we ons allen bewust zijn van deze uitdaging die voor ons staat, maakt ActiZ al duidelijk binnen het initiatief Praat vandaag over morgen. Met deze PR-aanpak worden Nederlanders aangespoord om actief vooruit te gaan kijken wat de zorg voor hun toekomst zal betekenen. Concrete en vernieuwende producten en diensten helpen in het gesprek hierover.

 

* bovenste foto: beeld Studio Anne Ligtenberg

Hoe zie jij de weg naar ouder worden?