Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Appen met
Wonen leestijd 1 min

Ondanks vaccinaties toch coronabesmetting in verpleeghuis

Link gekopieerd naar klembord

Ondanks vaccinaties toch coronabesmetting in verpleeghuis keyvisual

Zorgmedewerkers in beschermende kleding

Hoewel de meeste bewoners gevaccineerd zijn, kreeg een verpleeghuislocatie van zorgorganisatie Sensire toch te maken met een uitbraak van het coronavirus. Olfert Koning, persvoorlichter ActiZ, appt met Arend Pleysier, woordvoerder en manager communicatie van Sensire.

Olfert Koning

persvoorlichter

Olfert Koning

Arend Pleysier

woordvoerder en manager communicatie van Sensire

Arend Pleysier - Sensire

Olfert Koning

Hoi Arend, wat een naar bericht. Ik las bij Omroep Gelderland dat 12 van de 29 bewoners zijn besmet. Hoe gaat het nu met hen?

Arend Pleysier

Hi Olfert, In eerste instantie zijn 12 bewoners positief getest. Een paar dagen later bleken nog eens zes bewoners besmet te zijn. De bewoner waarbij het virus als eerste is vastgesteld, is helaas overleden.

Arend Pleysier

Welk verband er is met de coronabesmetting is nu nog niet te zeggen. De andere bewoners hebben alleen milde klachten.

Olfert Koning

Wat vervelend om te horen. Het gebeurt helaas af en toe vaker, ook op andere plekken in het land, dat mensen die gevaccineerd zijn toch besmet raken. Hebben jullie enig idee hoe dit kon hier gebeuren?

Arend Pleysier

We weten op dit moment nog niet hoe de besmetting is ontstaan en hoe die zich heeft verspreid. Daar wordt op dit moment onderzoek naar gedaan in nauwe samenwerking met de deskundige infectiepreventie van het Slingeland Ziekenhuis.

Arend Pleysier

In een lab wordt onderzocht welke virusstam het betreft. Dat kan relevant zijn omdat het toch best uitgebreid verspreid is.

Olfert Koning

Verloopt de ziekte anders dan toen mensen nog niet gevaccineerd waren?

Arend Pleysier

De meeste mensen hebben gelukkig nu slechts milde klachten, dat is wel een groot verschil met voor de vaccinaties. Hopelijk blijft het daarbij.

Olfert Koning

Hoe kwam de besmetting eigenlijk aan het licht?

Arend Pleysier

Op de gebruikelijke wijze: een bewoner vertoonde klachten en is daarop getest.

Arend Pleysier

Daarna is er verder onderzoek gedaan onder bewoners en medewerkers.

Olfert Koning

Wat betekent deze uitbraak? Wat zegt het jullie?

Arend Pleysier

Deze uitbraak laat zien dat je het coronavirus nog steeds kunt krijgen en wellicht dus ook kan overdragen, ook al ben je gevaccineerd. De ziekte betekent nog altijd risico’s voor kwetsbare ouderen die in een verpleeghuis wonen.

Arend Pleysier

We moeten dus alert blijven. En we zien dat het vaccin doet wat we ervan verwachten: onder onze kwetsbare bewoners zien we eigenlijk alleen lichte klachten.

Olfert Koning

Hoe gaat het eigenlijk nu met de zorgmedewerkers na deze besmetting?

Arend Pleysier

De collega’s houden zich goed!

Arend Pleysier

Ook voor hen kwam dit onverwacht. Uiteraard zijn alle medewerkers getest. Vier medewerkers bleken positief, waarvan er drie eigenlijk geen klachten hebben.

Olfert Koning

Fijn om te horen! En hoe nu verder?

Arend Pleysier

De positief geteste bewoners verblijven samen in isolatie op de afdeling en krijgen verzorging. Bewoners die negatief getest zijn verblijven apart in kleine groepjes en komen niet met de besmette bewoners in contact. Ook zij worden volgens de richtlijnen verzorgd. De gezondheid van bewoners wordt nauwlettend in de gaten gehouden en we zijn erg alert op symptomen. Ook wordt twee keer per dag de temperatuur opgenomen.

Arend Pleysier

We dus moeten alert blijven, zoals we dat ook bij andere besmettelijke virussen of bacteriën moeten zijn zoals het NORO-virus of de MRSA-bacterie.

Arend Pleysier

Deze uitbraak laat in elk geval zien hoe belangrijk het is dat we de huidige maatregelen blijven volhouden: afstand houden, het gebruik van een mondneusmasker en regelmatig handenwassen!

Olfert Koning

Veel succes en sterkte!

Arend Pleysier

Dankjewel! We doen ons best.