Minister Helder opent verenigingsmiddag van ActiZ
‘Mijn baan is misschien veranderd, maar mijn overtuiging over wat er moet gebeuren niet’
Minister Helder opent verenigingsmiddag van ActiZ keyvisual
‘Wat goed jullie te zien’, waren de eerste woorden van minister Conny Helder aan haar voormalig collega-zorgbestuurders. Die kwamen woensdag 18 mei bijeen voor de eerste live verenigingsbijeenkomst sinds corona. Ze voelde zich wel wat onwennig in de nieuwe rolverdeling, als voormalig bestuurslid van ActiZ. Maar, zo gaf ze aan: haar baan is dan wel veranderd, maar haar overtuiging over wat er moet gebeuren niet. Helder benadrukte dat een krachtige visie op de ouderenzorg alleen in samenwerking met alle partijen en de ouderen die het betreft tot stand gebracht kan worden. Gevraagd naar haar ambities zei Helder: ‘Je kunt me benaderen, ik kan luisteren. Ik wil er echt voor gaan en ook als mens laten zien wat ik belangrijk vind en dingen voor elkaar krijgen.’ Tijdens haar speech introduceerde ze het nieuwe gezamenlijk programma Wonen, zorg en ondersteuning voor ouderen – WOZO – voor méér zorg thuis, beter gebruik van innovatie en eHealth, en fittere ouderen, zowel fysiek als mentaal.
De ouderenzorg heeft toekomst
De verenigingsmiddag maakte voelbaar dat de leden van ActiZ zich gezamenlijk en met heel veel energie hun bijdrage aan het ontwikkelen van een toekomstvisie op de ouderenzorg willen leveren. En dat zij bereid en in staat zijn om ook buiten de gebaande paden te denken.
Inspirerende innovaties
Aan de toenemende vraag naar ouderenzorg op de korte en de lange termijn kan niet alleen door de traditionele ouderenzorg worden voldaan. De leden van ActiZ weten dit maar al te goed en tijdens de negen live sessies in de middag lieten zij zich inspireren door een aantal innovatieve ideeën. Wij lichten drie van deze sessies kort uit.
Wat wil jij later worden als je oud bent?
Zo was er de workshop van een van de ontwerpstudio’s die op verzoek van ActiZ ideeën ontwikkelden die bijdragen aan de zelfredzaamheid van ouderen. De ideeën gaan ervan uit dat het sociale netwerk van de ouderen een belangrijke rol speelt. Studio Anne Ligtenberg bedacht het bingospel ‘Wat wil je later worden als je oud bent’. Het laat je op basis van fictieve personen inleven in het leven van ouderen. Al spelend komt er een discussie op gang over de uitdagingen die het ouder worden met zich meebrengt en de mogelijkheden die ze in hun netwerk kunnen aanboren.
Makers voor Morgen: wat kan ik maken om langer zelfstandig te blijven wonen?
Hoe kan laagdrempelige technologie de zelfstandigheid van ouderen vergroten? Universiteit Twente (UT) pakte samen met ActiZ en ANBO deze vraag op. Het idee van ‘Makers voor Morgen’ is om ouderen met elkaar in gesprek te laten gaan over de alledaagse problemen waar ze tegenaan lopen. En zelf oplossingen te bedenken. Samen met UT-studenten van het DesignLab kunnen ze die oplossingen dan ontwerpen, maken en verder ontwikkelen. Tijdens de middagsessie werden bestuurders in de rol van ouderen uitgedaagd om in groepjes aan een tafel met lego een oplossing voor een echt probleem te bedenken.
Praat Vandaag over Morgen
Verder was er een tafelgesprek ‘over morgen’. Nederland vergrijst in snel tempo: de vraag naar zorg stijgt maar het personeel dat in de zorg werkt niet. We moeten de zorg dus anders organiseren. Hoe betrekken we zorgmedewerkers daarbij? Inge Borghuis, bestuurder van Amstelring, vertelt hoe zij met ‘Blijmakers’ de zorg anders organiseren. Marieke Hup, programma-manager en voormalig wijkverpleegkundige bij Amaris, deelt wat anders werken in de praktijk voor medewerkers betekent. welke uitdagingen er zijn. Het gesprek ging verder in op de ontwikkeling van een programma om in dialoog te gaan met medewerkers. Het programma, dat aansluit bij de reeds bestaande publiekscampagne Praat vandaag over Morgen, moet zorgorganisaties faciliteren in de dialoog met medewerkers.