Minister Agema biedt ouderenzorg onvoldoende toekomst
Minister Agema biedt ouderenzorg onvoldoende toekomst keyvisual
Gezamenlijke visie en afspraken over de toekomst van de zorg, zijn van groot belang voor iedereen. Zeker nu de personeelstekorten, vooral in de ouderenzorg, snel groter worden. ActiZ, branchevereniging voor zorgorganisaties, constateert echter dat de gesprekken over het Integraal Zorg en welzijnsakkoord en het Hoofdlijnenakkoord Ouderen nog te weinig opleveren. ActiZ wil akkoorden die ruimte bieden voor fatsoenlijk arbeidsmarktbeleid en passende beloning van medewerkers. In die akkoorden moet ook duidelijk worden hoe de schaarse zorg verdeeld gaat worden.
Arbeidsmarktbeleid ontbreekt
De ouderenzorg is een prachtige sector om in te werken. De bijna 500.000 medewerkers in de zorg voor ouderen en chronisch zieken, leveren een waardevolle bijdrage aan het leven van jaarlijks bijna 2 miljoen mensen. Maar deze bijdrage staat onder grote druk. Hoewel minister Agema het tot haar heilige plicht zegt te maken om de zorg in de benen te houden, blijven echte maatregelen uit. Sterker nog de minister bezuinigt op de zorg voor de meest kwetsbaren, op preventie en op opleiden. In de akkoorden ontbreekt het aan afspraken om door partijen te komen tot een marktconforme cao voor zorgmedewerkers.
Grote veranderingen noodzakelijk
De komende jaren moeten met hetzelfde aantal medewerkers steeds meer (kwetsbare) ouderen zorg krijgen. Zorg die steeds complexer wordt. Toekomstbestendige ouderenzorg vraagt nú om concrete actie van de mensen zelf, zorgorganisaties en professionals, maar zeker ook van de minister. In de eerste plaats moeten alle zeilen bijgezet worden om mensen die werken in de zorg te behouden en om nieuwe mensen aan te trekken. Het is ‘alle hens aan dek’ en de minister moet daarom:
- Akkoorden en keuzes maken die helpen bij de grote opgave in de ouderenzorg
- Ruimte bieden om marktconforme salarissen in de ouderenzorg mogelijk te maken
- Stages en opleiden structureel financieren en stimuleren
Tijd voor lef en scherpe keuzes
Zonder investering in medewerkers blijven de beleidsambities van minister Agema hangen in goede bedoelingen. Een realistisch verhaal over de vergrijzing en hoe we als samenleving de uitdagingen gaan tackelen, ontbreekt. Iedere Nederlander, jong en oud, krijgt de komende jaren met vergrijzing te maken, als oudere, mantelzorger of beide.
Er moeten lastige knopen worden doorgehakt om de beschikbaarheid, bereikbaarheid en betaalbaarheid van de zorg in de toekomst te garanderen. De zorgsector zelf kan en moet veranderen en dat gebeurt ook volop. Er wordt veel geïnvesteerd in goed werkgeverschap maar er wordt ook hard gewerkt om zelfredzaamheid te ondersteunen en de inzet van professionele zorg te voorkomen of verminderen. De minister van VWS dient dan wel het echte verhaal te vertellen: investeer in je gezondheid, zorg voor elkaar en maak minder aanspraak op professionele zorg. Zo houden we de zorg voor de meest kwetsbare mensen beschikbaar. Het sluiten van akkoorden en het maken van nieuwe afspraken kunnen en moeten daarbij helpen. Alleen dan kunnen we als samenleving passend omgaan met het grote vraagstuk rondom de zorg voor ouderen.