
Leidinggeven aan digitale transformatie? 'Maak innovatie prioriteit'
Bestuurder van tanteLouise Jan-Kees van Wijnen in het e-magazine 'Leidinggeven aan digitale transformatie'.
Leidinggeven aan digitale transformatie? 'Maak innovatie prioriteit' keyvisual

Digitale transformatie is noodzakelijk om de zorg op lange termijn duurzaam te organiseren. Zorgorganisaties zijn zich bewust van de noodzaak, maar in de dagelijkse praktijk zijn bestuurders, leidinggevende en medewerkers vaak nog afgeleid door de waan van de dag. Verzuim, werkdruk, het rondkrijgen van de roosters; innovatie is vaak iets wat er nog bij komt. ‘Wil je als organisatie echt die transformatie doormaken, dan moet innovatie prioriteit krijgen’, stelt Jan-Kees van Wijnen in een interview in het e-magazine Leidinggeven aan digitale transformatie.
Noodzaak = hoog
Eerst even de cijfers. Op dit moment heeft de verpleging, verzorging en thuiszorgsector al ruim 20.000 openstaande vacatures. Dat aantal loopt in 2030 op tot 90.000. Medewerkers die in de ouderenzorg werken, zetten zich dagelijks met veel liefde en aandacht in voor zo’n 2 miljoen cliënten, thuis en in het verpleeghuis. Maar ook het aantal ouderen neemt de komende jaren toe, en het aantal mensen met dementie is in 2040 zelfs verdriedubbelt.
Deze toekomstbeelden bewijzen dat we de zorg anders moeten organiseren. ‘Het nieuwe uitgangspunt is zelfstandig, thuis én digitaal’, stelt Jan-Kees van Wijnen, bestuurder van zorgorganisatie tanteLouise en lid ActiZ themacommissie Digitaal, Denken en Doen. ‘Dat betekent dat professionele zorg als laatste hulpmiddel wordt ingezet. De uitdaging daarbij is om dit gedachtegoed écht te implementeren in het zorgproces. Als bestuurder is het van belang om je organisatie bewust te maken van het feit dat digitale transformatie noodzakelijk is om de zorg op lange termijn duurzaam te organiseren.’