Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

Kamerbrief geeft duidelijkheid over Wet gegevensuitwisseling in de zorg

Link gekopieerd naar klembord

Kamerbrief geeft duidelijkheid over Wet gegevensuitwisseling in de zorg keyvisual

Zilveren laptop

Minister Van Ark (Medische Zorg) stuurde de Tweede Kamer een update over elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. In de brief zet de minister uiteen hoe de nieuwe wet eruit gaat zien.

Meer regie ministerie VWS

ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties, zet zich in voor goede en veilige uitwisseling van gegevens met oog op de grote opgaves van toekomst. Het aantal ouderen groeit namelijk snel -net als hun behoefte aan zorg- terwijl het aantal mensen dat cliënten kan verzorgen of verplegen juist afneemt. Door betere elektronische gegevensuitwisselingen kunnen zorgprofessionals sneller beschikken over de juiste informatie, voor de juiste zorg op de juiste plek.

De brief, die voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over gegevensuitwisseling werd verstuurd, laat zien dat de overheid meer regie neemt in dit dossier. Iets waar ActiZ ook in het Informatieberaad Zorg, een bestuurlijke samenwerking tussen deelnemers uit het zorgveld en VWS, samen met andere zorgsectoren al langer op aandringt. Daarnaast is ActiZ tevreden dat de minister elektronische gegevensuitwisseling in de zorg een wettelijke plicht maakt.

Wet gegevensuitwisseling in de zorg

De wet wordt naar verwachting in het voorjaar van 2021 aangeboden aan de Tweede Kamer. Het betreft een kaderwet, in de komende periode moet hier verdere regelgeving voor ontwikkeld worden. Een van de eerst zaken die naar verwachting in de wet wordt opgenomen is een maatregel over de verplichte gegevensuitwisseling van digitaal receptenverkeer. Dit moet het makkelijker maken voor de zorgprofessional om het medicatieoverzicht van de patiënt in te zien.

De maatregel zal spoedig naar de Kamer worden gestuurd. ActiZ wil er op toezien dat de maatregelen die onder de kaderwet gaan vallen eraan bijdragen dat zorgprofessionals de beste beslissingen kunnen nemen op basis van de juiste zorginformatie.