Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

Het Touwteam verbindt in Oudewater

Ondersteuning & Gemeenschapskracht

Link gekopieerd naar klembord

Het Touwteam verbindt in Oudewater keyvisual

preventie

Het Touwteam van De Wulverhorst is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in de stad Oudewater. Coördinatoren Linda Mol en Jacqueline van der Werf verbinden mensen die extra ondersteuning nodig hebben met vrijwilligers of welzijns- en vrijwilligersorganisaties. Als centraal ondersteuningspunt staat Het Touwteam klaar voor alle inwoners van Oudewater zodat mensen zo prettig en zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat vragen om hulp op tijd gesignaleerd worden en er een netwerk is waar iemand op kan terugvallen.

In het voorjaar van 2021 startten Van der Werf en Mol met het opzetten van Het Touwteam vanuit de vrijwilligersgroep van zorgorganisatie De Wulverhorst. Ze deden dit omdat er voor verpleeghuis De Wulverhorst een wachttijd van drie jaar was, waardoor steeds meer mensen thuis in bijna onhoudbare situaties leefden. Met de uitdaging om al het informele en formele aanbod in kaart te brengen en verbinding te leggen met inwoners van Oudewater, zijn Van der Werf en Mol aan de slag gegaan.

Veel kopjes koffie zijn nodig geweest om alle vrijwilligers en welzijnsorganisaties te leren kennen en in kaart te brengen.

Linda Mol \

Vrijwilligerscoördinator Oudewater

Kennismaken

Het belangrijkste bij de start was om alle bestaande vrijwilligers in kaart te brengen. Alle vrijwilligers werden persoonlijk aangeschreven om hen beter te leren kennen en te ontdekken wat ze al doen, wat ze nog meer zouden willen doen en wat hun beschikbaarheid is. Daarnaast moesten Mol en Van der Werf ook kennismaken met de bestaande welzijnsorganisaties. Deze kennismakingen hebben vele kopjes koffie gekost, vertelt Mol. “De bestaande welzijnsorganisaties dachten dat wij hun werk zouden overnemen, maar dat was natuurlijk niet de bedoeling. We wilden in kaart brengen welk aanbod er al in Oudewater is, zodat we juist de verbindingen beter kunnen leggen.” Door de vele kopjes koffie is het uiteindelijk gelukt om draagvlak te creëren en het gezamenlijk belang in te zien.

Vervolgens werd er in kaart gebracht wat er in de stad speelt. Vanuit de thuiszorg en het stadsteam kwamen signalen en hulpvragen binnen. Het Touwteam ging bij al deze mensen op bezoek om het gesprek te voeren over welke ondersteuning ze nodig hadden om op een zo prettig mogelijke manier, zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.
Daarnaast is er ook een netwerktafel georganiseerd vanuit de gemeente waarbij het stadsteam, de verschillende vrijwilligersorganisaties en Het Touwteam met elkaar om tafel kwamen te zitten. Hierdoor werden de verschillende partijen bekend met elkaar, ontstonden er korte lijntjes en konden hulpvragen beantwoord worden. In dit netwerk is
Het Touwteam de gids die kan doorverwijzen.

Informele karakter

Door het informele karakter van Het Touwteam is de drempel voor inwoners veel lager om aan te kloppen met een kleine hulpvraag. Bovendien zorgt het ervoor dat er een voet tussen de deur komt en de vragen achter de vraag in kaart worden gebracht, waardoor er preventief gewerkt kan worden. De Wulverhorst vindt het belangrijk dat de
inwoners van Oudewater meedenken aan de zorg van de toekomst. Sinds 2023 heeft De Wulverhorst een Denktank Samen zorgen voor elkaar. Dit is een groep bewoners uit Oudewater die zich onder andere bezighoudt met zorgzame buurten. Deze groep bewoners is gestart met een pilot van buurtcoördinatoren. Met een app-groep in de wijk kunnen
zelfs de kleinste vragen vroeg worden opgepakt en wordt de gemeenschapskracht versterkt. Hierdoor worden zorg- en welzijnsorganisaties én mantelzorgers ontlast.

Ik weet dat Rinus in goede handen is en hij kan blijven doen wat hij leuk vindt. Dat is heel waardevol. Daardoor kan ik
die middag ook wat voor mezelf doen.

Caroline \

Mantelzorger man Rinus

Caroline en Rinus

De (bijna) overbelaste mantelzorger is een belangrijke doelgroep die door de werkzaamheden van Het Touwteam vrij gemakkelijk geholpen kunnen worden. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Caroline en Rinus.

Caroline zorgt al tien jaar voor haar man Rinus die op zijn 58ste de diagnose Parkinson kreeg. Jarenlang hield Caroline alle ballen in de lucht, maar op een gegeven moment ging dat niet meer. Het Touwteam kwam over de vloer en besprak met Caroline wat zij nodig had om een rol te kunnen spelen bij de zorg voor Rinus. Ze gaf aan energie uit haar werk te halen, maar vanwege de zorgen voor Rinus kon ze niet werken. Het Touwteam ging op zoek naar vrijwilligers die bij konden springen. Twee vrijwilligers nemen Rinus nu twee dagdelen in de week op sleeptouw. Caroline kan hierdoor met een gerust hart aan het werk, een middag voor zichzelf hebben of met vriendinnen afspreken. Dankzij de introductie in het informele circuit via Het Touwteam, is de mantelzorg voor Caroline lichter geworden. Caroline: “Ik weet dat Rinus in goede handen is en hij kan blijven doen wat hij enorm leuk vindt. Dat is heel waardevol. Daardoor kan ik die middag ook wat voor mezelf doen. Afspreken met een vriendin of gewoon even de boodschappen. Ook al zorg ik met liefde voor Rinus, dit soort momenten maakt dat ik het ook volhoud.”

Dorps- en wijkgerichte steunsystemen

De Wulverhorst is onderdeel van de beweging naar zorgzame buurten door middel van dorps- en wijkgerichte steunsystemen. Op zo'n twintig plekken in de provincie Utrecht worden steunsystemen opgericht. Er is geen blauwdruk voor elk project, want het is belangrijk dat er gekeken wordt naar de behoefte van de inwoners. Het doel van een steunsysteem is om een intensieve samenwerking op te zetten tussen lokale informele en formele partijen en inwoners (burgerinitiatieven). Er wordt uitgegaan van wat er al is, gelijkwaardigheid en gelijkgerichtheid. De geleerde lessen vanuit deze steunsystemen zijn vooral dat elke wijk anders is en er moet worden omgegaan met weerstand. Eén centraal punt werkt goed en bovenal, samenwerken met inwoners is erg prettig. Het doel van de dorps- en wijkgerichte steunsystemen voor de komende tijd is om de opbrengsten verder te onderzoeken, een maatschappelijke businesscase te maken en continu te blijven leren van elkaar. Maar vooral om uiteindelijk van elke buurt een zorgzame buurt te maken, waar het voor oudere inwoners prettig wonen is en mensen omkijken naar elkaar.

Preventie & Gezondheid

Preventie is één van de belangrijkste troeven die we hebben in onze vergrijzende samenleving. Preventie helpt namelijk (intensievere) zorg beperken of zelfs voorkomen. Preventie is dus groter dan het zorgdomein en gaat ook over mentale weerbaarheid, sociale netwerken, omgevingsfactoren, leefstijl, economische status en ondersteuningssystemen. ActiZ pleit daarom voor brede, maatschappelijke aandacht voor preventie en gezondheid. Een gezonde samenleving, waarin ouderen zo lang mogelijk zelfredzaam zijn, is niet alleen een opgave voor de zorgsector maar voor de hele samenleving.