Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Quote
Wonen Werken

'Fijn dat de IGJ erkent dat verpleeghuizen het goed doen ondanks moeilijke omstandigheden’

Mireille de Wee, voorzitter kerngroep Wonen & Zorg ActiZ, reageert op het rapport 'Verpleeghuiszorg in beeld' van de IGJ

Kopieer de link
Link gekopieerd naar klembord
Mireille de Wee - portret in een kader

Mireille de Wee: 'De conclusies van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in haar onderzoek bij verpleeghuizen komen niet als een verrassing. Ik ben blij dat de IGJ heeft geconstateerd dat ook in een tijd waarin de werkdruk en het ziekteverzuim in verpleeghuizen ongekend hoog waren, er toch veel aandacht was voor persoonsgerichte zorg.'

“Dat is een mooi compliment voor alle hardwerkende zorgprofessionals in onze sector. Zorgprofessionals waar we er helaas niet genoeg van hebben. Uit het rapport van de IGJ komt duidelijk naar voren dat veel zorgorganisaties niet voldoende zorgmedewerkers hebben, en er te weinig deskundigheid beschikbaar is. Dit is een bekend gegeven dat onder meer te maken heeft met de bestaande krapte op de arbeidsmarkt. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit het onderzoek van ABF Research in opdracht van ActiZ ‘Houdbaarheid ouderenzorg tot 2050. Scenario’s voor toekomst zorggebruik, arbeidsmarkt en huisvesting’. Het ActiZ-rapport ‘Opties onder de loep. Onderzoek beleidsopties arbeidsmarkt ouderenzorg’ gaat in op een aantal oplossingsrichtingen en opties voor deze arbeidsmarktproblematiek. Denk aan vermindering van administratieve lasten en het optimaal inzetten van technologie, maar ook op het feit dat dit probleem een gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid is.

Laten we de gelegenheid aangrijpen om echt op een andere manier te kijken naar de kwaliteit van zorg of beter gezegd 'kwaliteit van leven'.

Mireille de Wee

\

naar aanleiding van het rapport Verpleeghuiszorg in beeld

De IGJ constateert in haar rapport nadrukkelijk ruimte voor verbetering van de inzet van de juiste deskundigheid op de juiste plek en voor methodisch werken, zoals het bijhouden van de juiste dossiers. Gelukkig constateert ook de IGJ dat onnodige administratieve lasten daarbij moeten worden voorkomen. In dat kader willen ze ruimte geven om andere manieren van verantwoording te onderzoeken en te stimuleren.

Het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laat zien dat we het echt anders moeten doen. Daarbij pleit ik voor een integraal kwaliteitskader waarbij goed gekeken wordt naar de balans in kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid. In het coalitieakkoord is een herinterpretatie aangekondigd, waarbij de personeelsnorm wordt losgelaten. Dat geeft ruimte voor ondernemerschap om in de uitdagende praktijk passende keuzes te maken. Laten we de gelegenheid aangrijpen om echt op een andere manier te kijken naar de kwaliteit van zorg of beter gezegd 'kwaliteit van leven'."

Lees het volledige rapport van de IGJ: