Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Appen met
Innoveren leestijd 1 min

Eveline Schavemaker, projectleider van het gesprek over morgen in Capelle en Krimpen aan den IJssel

Link gekopieerd naar klembord

Eveline Schavemaker, projectleider van het gesprek over morgen in Capelle en Krimpen aan den IJssel keyvisual

Praat vandaag over morgen appen met Sanne

Veel vragen over de organisatie van zorg die je wellicht zelf later nodig hebt, blijven onuitgesproken. Het gesprek hierover aanjagen is een belangrijke doelstelling van de ActiZ-campagne Praat vandaag over morgen. In de regio Capelle en Krimpen aan de IJssel gaan zes ouderenzorgorganisaties dit gesprek over morgen aan met de lokale bevolking. Daarom appt Sanne Boon (communicatieadviseur ActiZ) met Eveline Schavemaker, de projectleider van dit initiatief.

Sanne Boon

Hi Eveline! Wat een goed initiatief! Hoe pakken jullie het aan?

Eveline Schavemaker

Inwoners gaan met elkaar en met zorgorganisaties in gesprek over ouder worden en de toekomst van de ouderenzorg.

Eveline Schavemaker

Dat is een initiatief van ouderenzorgorganisaties, maar is een gesprek dat veel breder gevoerd moet worden. Met inwoners van alle leeftijden, met de gemeente, ondernemers.

Sanne Boon

Wat is jouw rol daarin?

Eveline Schavemaker

Als projectleider ben ik in gesprek met alle betrokken organisaties, om samen te kijken hoe we de belangrijkste wensen en ideeën boven tafel krijgen.

Eveline Schavemaker

Tegelijkertijd enthousiasmeer ik mensen om het gesprek te voeren. Onder andere via online kanalen, zoals Ben van Waarde, maar bijvoorbeeld ook via contact met cliëntenraden. Ik ben zo nieuwsgiering naar de ideeën van inwoners!

Sanne Boon

Waar gaat het gesprek over morgen precies over?

Eveline Schavemaker

Over prettig ouder worden. Wat vind je zelf belangrijk in je leven en hoe kun je dat zo lang mogelijk doen? Al merk ik dat het vaak lastig is voor mensen om na te denken over ‘wat als je straks ouder bent’.

Sanne Boon

Dat snap ik wel. Als je nog vitaal bent, lijkt me dat best een ver-van-je-bed-show 😉

Sanne Boon

Maar juist dan kun je al voorbereidingen treffen, toch?

Eveline Schavemaker

Zeker, daar gaat het gesprek natuurlijk ook over. Wat kun je zelf doen en wie of wat heb je daarvoor nodig?

Eveline Schavemaker

Ook dat is soms lastig, omdat het gaat over hulp vragen en aannemen. Het is goed daar voor jezelf over na te denken, maar er vooral ook met elkaar over te praten.

Sanne Boon

Een mooi haakje, want waarom is dat maatschappelijk debat nu zo belangrijk?

Eveline Schavemaker

Het aantal ouderen neemt toe en de vraag naar zorg stijgt. Er is straks veel meer personeel in de zorg nodig dan nu. Dat is onhoudbaar. We zullen dus echt iets anders moeten gaan doen.

Eveline Schavemaker

En dat is een ontdekkingstocht! Dat kun je niet met één bepaalde groep bepalen, dat moet je met elkaar doen. Jong en oud.

Sanne Boon

Kun je een concreet voorbeeld geven?

Eveline Schavemaker

Denk aan zo lang mogelijk prettig thuis wonen. Veel mensen willen dat ook. Maar dan moeten we met elkaar kijken hoe we ervoor zorgen dat de dingen die mensen nodig hebben ook goed geregeld en dicht in de buurt zijn. Als je langer thuis blijft wonen, wat betekent dat dan voor de zorg, voor technologie, huisvesting, je sociale netwerk?

Sanne Boon

Jij voert de gesprekken met de inwoners van Capelle en Krimpen aan den IJssel. Wat is de eerste vraag die je ze gaat stellen?

Eveline Schavemaker

Ik denk dat ik een stelling inbreng: ‘Je bent nooit te jong om je voor te bereiden op het ouder worden’.

Eveline Schavemaker

Of: ‘Ik verwacht van mijn vrienden en familie dat zij voor mij zorgen als ik later oud ben’. Dat zijn twee prikkelende stellingen die de tongen losmaken 😉

Sanne Boon

Wat valt je op in de gesprekken tot nu toe?

Eveline Schavemaker

De vanzelfsprekendheid dat mensen bijvoorbeeld voor hun eigen ouders zorgen of hebben gezorgd en dat ze dat zo weer zouden doen. Maar het niet van hun eigen kinderen verlangen of verwachten, laat staan vragen. De verwachtingen worden überhaupt niet heel duidelijk uitgesproken.

Sanne Boon

Een paradox…

Eveline Schavemaker

Precies. Het moeilijk vinden om hulp te vragen vanwege de angst om tot last te zijn, terwijl het zelf aanbieden van hulp zo vanzelfsprekend is.

Eveline Schavemaker

Wat me verder opvalt is dat, als het gaat over ouder worden, mensen al snel de associatie hebben met de dood. Het gesprek gaat dan al snel over het levenseinde, en niet zo zeer over dat wat je belangrijk vindt in de periode daarvoor…

Sanne Boon

Genoeg om over te praten, dus!

Eveline Schavemaker

Absoluut! En het proces van dit project, met zoveel mensen in verbinding te zijn, dat is al heel waardevol. Dat helpt met de bewustwording bij jong en oud over wat je zelf en in de gemeenschap kunt betekenen als het gaat om de toekomst van de ouderenzorg.

Sanne Boon

Met wie ga je zelf in gesprek Over Morgen?

Eveline Schavemaker

Heb ik net gedaan, met mijn moeder!

Sanne Boon

Ha, hoe ging dat?

Eveline Schavemaker

We hebben het er vaker over. Ze heeft net haar huis verbouwd om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen, helemaal drempelvrij! 😊

 

Om inwoners te inspireren en aan te zetten met elkaar en met zorgorganisaties in gesprek te gaan, is er een podcast gemaakt. In de podcast ‘Capelle en Krimpen aan den IJssel praten over morgen’ praat Eveline Schavemaker met Ferry Bezem, directeur van Aafje en Marian van Roosmalen, bestuurder van de Vijverhof. Over hoe zij zelf ouder willen worden, met wie ze daarover praten en wat hun rol is in het debat over de toekomst van de zorg voor ouderen.