Dutch Design Week 2022: kijk vanuit een inclusief perspectief naar toekomst van de zorg
Dutch Design Week 2022: kijk vanuit een inclusief perspectief naar toekomst van de zorg keyvisual
Nog een paar dagen en dan is het zover: Dutch Design Week gaat van start. ActiZ is ervan overtuigd dat de creatieve industrie de zorgsector verder kan helpen met oplossingen voor de vergrijzing. Want de zorg voor ouderen verandert de komende jaren fundamenteel. Daarom is ActiZ strategisch partner van de Embassy of Inclusive Society (onderdeel van Dutch Design Week). Door met zo veel mogelijk mensen te praten over inclusiviteit te komen tot nieuwe inzichten voor de ouderenzorg. ActiZ appt met Shay Raviv, curator bij Embassy of Inclusive Society.
Leonie Ruizendaal
Communicatieadviseur
Shay Raviv
Curator bij Embassy of Inclusive Society
Embassy of Inclusive Society
Een inclusieve samenleving is een open samenleving die inzet op de participatie van iedereen, een samenleving waarin elke burger een aandeel heeft en waar de notie van wederkerigheid centraal staat. Ook is het een samenleving waarin iedereen zich gezien en gerepresenteerd voelt. In Nederland worden die noties veelal als vanzelfsprekend gezien, bij wet zijn we immers allemaal gelijk, maar in de praktijk is het verre van een vanzelfsprekendheid. In hoeverre is de Tweede Kamer bijvoorbeeld een evenredige en gelijkwaardige representatie van de samenleving als deze overwegend bestaat hoogopgeleide witte mannen en vrouwen? En in hoeverre kunnen zij de wetten en regels voor het hele land maken wanneer de samenleving zoveel meer is dan één homogene groep?
Hoewel de discussie over dit thema in de samenleving breed wordt gevoerd, gebeurt dit in de ontwerpsector slechts mondjesmaat. En dat is gek: ontwerpers ontwerpen namelijk voor iedereen. Net als in de politiek is het ontwerpveld nog geen eerlijke representatie van de Nederlandse bevolking. Ontwerpers met een niet-Westerse culturele achtergrond, vrouwelijke ontwerpers, ontwerpers uit lagere economische klassen en ontwerpers met een fysieke beperking zijn ondervertegenwoordigd. De sector wordt nog altijd sterk gedomineerd door hoogopgeleide witte mannen. Zij ontwerpen de producten die iedereen gebruikt, maar die niet altijd passen bij de identiteit, levensstijl of culturele achtergrond van de gebruikers.
Bekijk hier het programma van Embassy of Inclusive Society.
Ook leuk om te bezoeken
Op de Embassy of Inclusive Society wordt ook aandacht besteed aan ouder worden in de stad. Oftewel: The niteshop, een ambassade van de superdiverse stad. We hebben meer en meer te maken met een nieuwe stedelijke realiteit. Daarom is het essentieel andere structuren te ontwerpen en na te denken over het belang van futuristische instituten. The Niteshop: ambassade van de superdiverse stad is zo’n futuristisch instituut. Hier staat de rijkdom die je vindt in superdiverse steden centraal.
Credits foto uitgelicht boven: Wouter le Duc