Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Wonen Financieren Nieuws leestijd 1 min

Demissionair minister De Jonge neemt ‘Tijd voor aandacht’ in ontvangst

Kwaliteit verpleeghuiszorg sterk verbeterd dankzij kwaliteitsmiddelen

Link gekopieerd naar klembord

Demissionair minister De Jonge neemt ‘Tijd voor aandacht’ in ontvangst keyvisual

Overhandiging Tijd voor aandacht

Meer tijd voor aandacht, dat is volgens betrokkenen de belangrijkste opbrengst van de 2,1 miljard euro die de afgelopen vier jaar werd geïnvesteerd voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Demissionair minister De Jonge van VWS nam woensdag 16 juni de publicatie ‘Tijd voor aandacht’ van ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties in ontvangst. In de bundel zijn persoonlijke ervaringen van zorgmedewerkers, verpleeghuisbewoners en zorgbestuurders over de kwaliteitsverbeteringen opgetekend.

Zoveel meer tijd voor liefdevolle zorg

Tijdens een bezoek in Leiden aan verpleeghuislocatie Topaz Zuydtwijck ging demissionair minister De Jonge in gesprek met zorgverleners en zorgbestuurders over de impact van de kwaliteitsgelden. ‘Toen we begonnen met het programma Thuis in het verpleeghuis heb ik wel eens gezegd dat in elk verpleeghuis de norm zou moeten zijn: zou ik hier mijn eigen ouders of grootouders willen laten wonen. Ik denk dat dat voor heel veel verpleeghuizen inmiddels geldt. De afgelopen jaren zijn er heel veel extra mensen komen werken in de verpleeghuizen. Gastvrouwen, verpleegkundigen, verzorgenden. Er is daardoor zoveel meer tijd voor liefdevolle zorg. Dat zie je en dat merk je. Echt een bijzondere prestatie in een bijzondere tijd', aldus De Jonge.

Doelstellingen behaald

‘Er zijn grote stappen gezet in de verbetering van de kwaliteit van verpleeghuiszorg’, vertelt Mireille de Wee, voorzitter van de ActiZ kerngroep Wonen en Zorg. ‘Verpleeghuizen zijn erin geslaagd meer medewerkers aan te stellen voor de bewoners die er zorg ontvangen.’ ActiZ is trots op het resultaat dat verpleeghuisorganisaties wisten te bereiken. Ondanks de forse ambities van het Kwaliteitskader, de krapte op de arbeidsmarkt en de toename van het aantal verpleeghuisbewoners, is er meer tijd en aandacht voor bewoners. De gemiddelde cliënttevredenheid in 2020 is volgens Zorgkaart Nederland gestegen naar een 8,4 ten opzichte van een 7,9 in 2017.

Publieke verantwoording

Tijd voor aandacht is de vierde publicatie waarmee de leden van ActiZ zich verantwoorden over de besteding van de kwaliteitsbudgetten voor verpleeghuiszorg. Eerder publiceerde ActiZ:

In Tijd voor aandacht komen zorgbestuurders, medewerkers, bewoners en mantelzorgers aan het woord over wat zij dagelijks merken van de kwaliteitsverbeteringen. In 30 interviews bij 10 verschillende verpleeghuislocaties laten zorgorganisaties zien hoe zij aan de slag zijn gegaan met de extra kwaliteitsgelden.

Meer medewerkers en meer innovaties

Er is onder andere meer diversiteit ontstaan in de zorgteams van medewerkers met én zonder zorgachtergrond. Samen leveren ze een waardevolle bijdrage aan het leven van cliënten. Lia de Jongh, zorgbestuurder van Topaz begeleidde demissionair minister De Jonge bij het bezoek in Leiden: ‘Wensen vervullen van bewoners, meer gastvrouwen, boventallige en overlappende diensten en meer gespecialiseerde verzorgenden psychogeriatrie, de extra middelen hebben we nuttig kunnen besteden en dat hebben we de minister laten zien.'

Toch zorgen over de toekomst 

Ondanks de kwaliteitsverbetering maken veel geïnterviewden in ‘Tijd voor aandacht’ zich zorgen over de toekomst. Mireille de Wee deelt deze zorgen: ‘Door de vergrijzing zien we in 2040 een verdrievoudiging van het aantal 90-plussers in vergelijking met nu en een nog grotere krapte op de arbeidsmarkt. Dit dwingt ons - als maatschappij - tot nieuwe, fundamentele keuzes over hoe we de zorg voor ouderen en chronische zieke mensen willen inrichten.’ Om mensen straks ook kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare ouderenzorg te kunnen bieden, zijn volgens ActiZ noodzakelijke  keuzes nodig. De zorg moet verder innoveren en de samenleving zal zelf zorgzamer moeten worden. Doorgaan op dezelfde weg is wat ActiZ betreft geen optie.

Download hier Tijd voor aandacht:

* op de foto v.l.n.r.: Tamara Pieterse (bestuurslid ActiZ en bestuurder zorgorganisatie Zorgbalans), Lia de Jongh (bestuurder zorgorganisatie Topaz), Mireille de Wee (voorzitter ActiZ kerngroep Wonen en Zorg, bestuurder zorgorganisatie Mijzo), demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) en Ilse Haasnoot (gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie bij Topaz)

 

Voorkant Tijd voor aandacht