Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

‘Deeply impressed’ van de Nederlandse ouderenzorg

ActiZ ontvangt Tsjechische en Finse brancheverenigingen

Link gekopieerd naar klembord

‘Deeply impressed’ van de Nederlandse ouderenzorg keyvisual

Finse en Tsjechische delegatie op werkbezoek in Nederland

Van ‘leefcirkels’ voor mensen met dementie in het verpleeghuis tot landelijk overleg tussen werkgevers en werknemers. Een delegatie van de Finse en Tsjechische brancheverenigingen voor de ouderenzorg maakte vorige week kennis met de Nederlandse ouderenzorg. In het kader van een Europees programma voor kennisuitwisseling tussen brancheorganisaties kregen ze een spoedcursus over het Nederlandse zorgstelsel, de samenwerking tussen werknemers en werkgevers én de praktijk van ouderenzorg in Nederland. Tegelijkertijd deelden de Tsjechen en Finnen hun ervaringen met hun collega-branchevereniging uit Nederland.

Finse innovatie

Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen Finland, Tsjechië en Nederland. Maar als het gaat om de zorg voor ouderen, blijken er nog veel meer overeenkomsten te zijn. Alle drie de landen hebben te maken met een vergrijzende bevolking en krappe arbeidsmarkt. Evenals in Nederland, wordt in Finland volop ingezet op e-health en digitalisering. ‘Deels om grote afstanden hier makkelijker te overbruggen’, zo gaf de Finse delegatieleider Tuomas Mänttäri aan, ‘maar vooral ook om met minder mensen meer zorg te kunnen verlenen. Net als in Nederland lopen ook Finse zorgaanbieders tegen financiële beperkingen aan om te kunnen investeren in technologische innovaties: ‘Wanneer een pilot succesvol blijkt, volgt doorgaans meteen een financiële korting. Dat is dodelijk voor het enthousiasme om erin te investeren’. 

In Finland innoveren we om afstand én personeelskrapte te overwinnen

Tuomas Mänttäri \

directeur Finse branchevereniging Hyvinvointiala HALI ry

Krappe arbeidsmarkt als gedeeld probleem

De snel stijgende vraag naar ouderenzorg zorgt ervoor dat het werven van nieuwe medewerkers ook in Finland en Tsjechië hoog op de agenda staat. Overal wordt ingezet op een bredere groep mensen dan alleen de uitstromende studenten. Waar Nederland en Finland tegen barrières oplopen om mensen met een andere opleiding in te laten stromen in het werk, kent Tsjechië nauwelijks kwaliteitseisen bij de instroom  voor nieuwe zorgmedewerkers. Hierdoor zijn ze direct inzetbaar.. ‘Het is interessant om dat meer internationaal te vergelijken’, stelt ActiZ beleidsadviseur Tim Kind, ‘wat kunnen we in Nederland leren van landen waar kwaliteitseisen minder hoog zijn? En wat zouden we daaruit kunnen gebruiken voor Nederland?’ 

We zijn onder de indruk van het overleg tussen werknemers en werkgevers in Nederland

Jiři Horecký \

president Tsjechische branchevereniging APSS ČR

Samenwerking

Het werkbezoek vond plaats in het kader van een project van de Europese Unie gericht op kennisuitwisseling tussen brancheorganisaties in de zorg. In Nederland maakten de Tsjechen en Finnen kennis met het overleg dat werkgevers en werknemers met elkaar hebben rond de cao en op landelijk niveau als advies aan de overheid. Trudy Prins, delegatieleider van ActiZ bij de cao-gesprekken lichtte de dynamiek van de Nederlandse cao-onderhandelingen toe. ‘We zijn onder de indruk van de relatie en professionaliteit van de gesprekken tussen werkgevers en werknemers in Nederland’, aldus de Tsjechische delegatieleider Jiři Horecký.

Verder bracht de groep een bezoek aan de Sociaal Economische Raad (SER) en maakte kennis met de praktijk bij ActiZ-leden Cordaan in Amsterdam, De Haven in Bunschoten-Spakenburg, Warande in Zeist en De Rijnhoven in Harmelen. Bij De Haven waren de buitenlandse gasten erg onder de indruk van het grote aantal vrijwilligers dat deze zorgorganisatie aan zich weet te binden. Warande trok de aandacht door de zorgvuldige implementatie van technologische innovatie door die te combineren met sociale innovaties.

Tsjechische en Finse delegatie luistert naar presentatie ActiZ

De Tjechische en Finse delegatie luistert aandachtig naar een presentatie door ActiZ

Europese samenwerking

ActiZ vindt het belangrijk om kennis en praktijkervaringen rond de zorg voor ouderen uit te wisselen met andere landen. ActiZ is daarom actief lid van het Europese platform European Ageing Network en de Federation of European Social Employers.

Update 27-06-2022

Inmiddels is het verslag van het uitwisselingsprogramma beschikbaar in de Collection of good practices on social dialogue and staffing in social services.