Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

Anneke Westerlaken in ICT & Health: ‘Menselijke maat niet uit het oog verliezen’

Het magazine verschijnt donderdag 24 augustus

Link gekopieerd naar klembord

Anneke Westerlaken in ICT & Health: ‘Menselijke maat niet uit het oog verliezen’ keyvisual

Anneke Westerlaken op cover ICT & Health. Bron: ICT & Health

ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken is geïnterviewd voor de vierde editie van het magazine ICT & Health. In het magazine vertelt Westerlaken over de toekomst van de ouderenzorg. Een plek waar medewerkers met plezier werken en naar waarde worden geschat, en waar de cliënt de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. De omstandigheden op de krappe zorgmarkt vragen om innovatieve en creatieve oplossingen. Daarbij moet de menselijke maat voor zowel de zorgprofessional als de cliënt leidend zijn, is haar overtuiging.

Het volledige ICT & Health interview lees je via deze link (voor abonnementhouders).

In het magazine staat de rol van (sociale) innovatie in relatie tot de toekomstbestendigheid van de zorg centraal. In de toekomst krijgen we namelijk te maken met meer ouderen die meer (complexere) zorg nodig hebben. Maar hiertegenover staan minder zorgprofessionals, mantelzorgers en verpleeghuisplaatsen. Preventie en ‘re-ablement’ moeten deze uitdaging helpen het hoofd te bieden, aldus de ActiZ-voorzitter in het magazine. 

Wat kan iemand zelf, wat kan iemand samen, wat kan iemand met behulp van technologie, wat kan iemand met behulp van het netwerk?

Anneke Westerlaken \

ActiZ-voorzitter

Preventie

‘ActiZ heeft verschillende soorten leden, uiteenlopend van de leden die ouderenzorg leveren, tot de wijkzorg en bijvoorbeeld het Leger des Heils, dus preventie is een breed begrip. Preventie is gericht op alles wat ervoor zorgt dat mensen gezond blijven en zich gezond voelen. Als we uitgaan van preventie gedurende de levensloop, is het eerste stuk met name goed te organiseren buiten de zorg, gericht op het onderhouden of verkrijgen van een gezonde leefstijl. Denk aan ‘mee kunnen doen’, een netwerk hebben, digitale vaardigheden hebben, niet laag geletterd zijn, of voldoende bestaanszekerheid.’

Daarnaast lossen zorgpartijen nog te vaak vragen op die te maken hebben met welzijn, merkt Westerlaken. ‘Een voorbeeld is dat iemand hulp krijgt bij het douchen, terwijl de vraag eigenlijk voortkomt uit onzekerheid of eenzaamheid. Als we preventie dus definiëren als ‘zorg-voorkomend’ dan wordt meteen het belang van re-ablement duidelijk: wat kan iemand zelf, wat kan iemand samen, wat kan iemand met behulp van technologie, wat kan iemand met behulp van het netwerk? Als we preventie op die manier inzetten, kunnen we voorkomen dat alle vraagstukken in het leven moeten worden opgelost met zorg.’

De rol van technologie speelt hierin uiteraard ook een cruciale factor. Meer hierover lees je in het volledige interview via deze link.

Bron uitgelichte foto bovenaan: ICT & Health