Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

5 vragen aan
leestijd 1 min

‘Als wethouder kan ik niet zonder de kennis van zorgorganisaties’

Link gekopieerd naar klembord

‘Als wethouder kan ik niet zonder de kennis van zorgorganisaties’ keyvisual

Wethouder Tuijp

Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht, begint een spannende periode. Voor zowel de lokale politiek, bewoners maar ook voor zorgorganisaties. Zorgorganisaties werken natuurlijk nauw samen met gemeenten. Hoe gaat die wisselwerking? En welke rol speelt een wethouder daarbij? ActiZ gaat daarover in gesprek met wethouder Vincent Tuijp van Edam-Volendam.

1

Kunt u wat vertellen over het woningbouwproject De Friese Vlaak?

Jazeker. De Friese Vlaak is een woonzorg-complex met daarin 102 woningen bestemd voor zowel de reguliere sociale huur als ook beschermd wonen en intensieve 24-uurszorg. Met als doel om huisvesting te realiseren waar mensen zowel met als zonder een zorgvraag welkom zijn. Mocht dan een zorgvraag ontstaan of verergeren, dan kan de woning hierop worden aangepast of kan de bewoner verhuizen binnen hetzelfde complex. Zo kunnen bewoners langer zelfstandig wonen, ook als hun zorgvraag groter wordt. De uiteindelijke realisatie van het complex is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen vier partners: De woningbouwcorporaties Wooncompagnie en De Vooruitgang, zorgorganisatie Zorgcirkel en de gemeente Edam-Volendam.

2

Hoe was de samenwerking met de andere organisaties?

Mijn rol in het project is eigenlijk wel bijzonder. Toen dit project een aantal jaren geleden begon was ik nog werkzaam bij een van de corporaties die betrokken is bij de Friese Vlaak. Sinds juli 2017 ben ik wethouder geworden. Nu neem ik dus deel aan de andere kant van de tafel. Op dat moment wilde ik ook graag een frisse start maken het project. Om deze nieuwe start te realiseren zijn we letterlijk samen in een busje gestapt. Met de bestuurders van de partnerorganisaties zijn we heel het land doorgereden op zoek naar voorbeelden van dezelfde soort projecten om inspiratie op te doen. De vertrouwensband die hieruit is ontstaan is de basis voor onze goede samenwerking.

3

Dit project is nu succesvol afgerond: blijft u elkaar spreken?

Ja, we zijn nu een structuur aan het optuigen om de samenwerking duurzaam te maken. We hebben afgesproken om drie keer per jaar bij elkaar komen om te praten over de woningbouwopgave in onze gemeente. Dit wordt dan niet lukraak overleggen, maar echt met een zorgvuldig gekozen agenda en actiepunten. Daarbij is het belangrijk dat iedereen transparant informatie blijft delen. Bijvoorbeeld op tijd en open aangeven waar je tegenaan loopt of wat je als organisatie lastig vindt. Ook vanuit de gemeente hadden we bepaalde knelpunten, maar als je die punten kenbaar maakt dan worden ze bespreekbaar.

4

Is het waardevol voor een wethouder om relaties te onderhouden met zorgorganisaties?

Het is heel waardevol zelfs. Ik bel geregeld met de bestuurders van Zorgcirkel of Wooncompagnie. Al is het maar om elkaar op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen of van bepaalde zaken die spelen waar ik rekening mee moet houden. Daarnaast is het wijs om op regelmatige basis bij elkaar langs te gaan voor een kop koffie. Je zult zien dat je al snel anderhalf uur met elkaar in gesprek bent. De informatie die tijdens zo gesprek wordt gedeeld, is ontzettend waardevol voor mij als wethouder. Ik sprak bijvoorbeeld laatst tijdens zo’n gesprek met Monique Cremers, bestuurder bij Zorgcirkel, over het vraagstuk personeelstekort en opleidingsmogelijkheden in de zorgsector. Als de gemeenteraad dan aan mij vraagt ‘wethouder hoe staat het ervoor in onze gemeente met het personeelstekort’, dan ik kan terugvallen op praktijkkennis gedeeld in dat gesprek. Kortom, het is belangrijk om contact te onderhouden met zorgorganisaties binnen de gemeente.

5

Spreekt u ook met andere organisaties in uw gemeente?

Ja, maar wel in mindere mate. Als verantwoordelijke voor zorg vanuit de Wmo zijn wij als gemeente in nauw contact met de organisaties die dit soort zorg leveren. Dit is anders dan bijvoorbeeld zorgorganisaties die vanuit de Wlz zorg bieden. Zij hebben minder contact met de gemeente, omdat die financieringsstromen niet via ons lopen.

Maar dit wil niet zeggen dat je niet met deze zorgorganisaties in gesprek moet. Want zij zitten ook met bepaalde vraagstukken waar de gemeente bij kan helpen. Voor mij is het logisch dat bestuurders of regiodirecteuren van zowel Wmo als Wlz-zorgaanbieders een of twee keer per jaar langskomen om een update te geven. Waar zijn ze bijvoorbeeld mee bezig zijn of waar lopen ze tegenaan? Om elkaar op die manier op de hoogte te houden van wat er speelt in de gemeente. Ik ben ervan overtuigd dat wethouders in andere gemeente het ook zo doen.

Het interview met wethouder Tuijp is onderdeel van de Toolkit: Gemeenteraadsverkiezingen 2022. Hierin is nog meer informatie te vinden over de verkiezingen en biedt het concrete tips en instrumenten voor ActiZ leden op de ouderenzorg onder de aandacht van de gemeentelijke politieke te brengen. Daarnaast wordt de Toolkit in aanloop naar de verkiezingen aangevuld met inspirerende voorbeelden en interviews van hoofdrolspelers in de gemeentelijk politiek.