Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

ActiZ presenteert Toolkit: Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Om het belang van goede (ouderen)zorg hoog op de lokale politieke agenda te krijgen

Link gekopieerd naar klembord

ActiZ presenteert Toolkit: Gemeenteraadsverkiezingen 2022 keyvisual

ANP fotograaf

In maart 2022 vinden er verkiezingen plaats in meer dan 350 gemeenten in Nederland. Voor de ouderenzorg zijn deze gemeenteraadsverkiezingen belangrijker dan ooit. Met het oog op de toenemende vergrijzing staan we in Nederland voor een enorme opgave om de zorg voor ouderen toekomstbestendig te maken. De gemeente speelt daar een cruciale rol in.

Met de ‘Toolkit: Gemeenteraadsverkiezingen 2022’ wil ActiZ haar leden helpen om de (ouderen)zorg hoog op de politieke agenda te krijgen.

Hoe u zelf een lokale lobby kan beginnen

In de 'Toolkit Gemeenteraadsverkiezingen 2022' is eenvoudig uitgelegd hoe de gemeente en gemeenteraadsverkiezingen werken. Welke facetten het doorloopt, wie wat doet en waar de gemeente voor verantwoordelijk is omtrent de lokale (ouderen)zorg. Daarnaast zet het uiteen hoe de leden van ActiZ voor de zorg voor ouderen kunnen lobbyen en op deze manier (ouderen)zorg hoog op de politieke agenda krijgt in de gemeente. 

In aanloop naar de verkiezingen op 16 maart 2022 zal Toolkit periodiek aangevuld worden. 

Toolkit Gemeenteraadsverkiezingen 2022

In de Brochure Gemeenteraadsverkiezingen 2022 vindt u alle informatie over hoe een gemeenteraad werkt en welke spelers er allemaal zijn. Daarnaast geeft het een stap voor stap beschrijving hoe de leden van ActiZ zelf de (ouderen)zorg hoog op de politieke agenda kunnen krijgen in hun gemeente. 

De Tijdlijn Gemeenteraadsverkiezingen 2022 biedt concrete handvaten om het juiste moment de juiste actie te ondernemen bij de juiste persoon. Met als doel om de (ouderen)zorg hoog op de agenda te krijgen van de lokale politiek

Samen met ANBO heeft ActiZ eerder al de Toolkit: woonopgave senioren gepresenteerd. Met als doel om de urgentie van het maatschappelijk vraagstuk rond ouderenhuisvesting onder de aandacht te brengen bij de gemeentelijke politiek en vaart te zetten achter de ontwikkeling van seniorenhuisvesting en nieuwe woonvormen.

Een online Toolkit met praktische instrumenten waar zorgorganisaties en burgers maar ook wethouders en gemeenteraadsleden concreet mee aan de slag kunnen. Zo bevat het voorbeeld brieven en moties aan het college van B&W om in uw gemeente de uitdagingen van voldoende en geschikte seniorenhuisvesting hoog op de politieke agenda te krijgen.

Er is een wereld te winnen als het gat tussen ‘thuis’ en het verpleeghuis met nieuwe woonzorgconcepten gedicht wordt. Veel gemeenten hebben op dit moment alleen beperkt zicht op de demografische ontwikkelingen van hun inwoners, hoeveel geschikte woningen ze voor deze doelgroep nu hebben en wat er in 2040 nodig is. Ook inzicht in de nabijheid van basisvoorzieningen ontbreekt vaak.

ANBO en ActiZ hebben daarom onderzoek gedaan naar de woon-/ investeringsopgave van gemeenten om ervoor te zorgen dat hun oudere inwoners op een goede manier zelfstandig thuis kunnen wonen. Met dit onderzoek kunt u uw gemeente van duurzame data voorzien en hun daarnaast ook praktisch handvatten bieden om aan de slag te gaan.

 

Het manifest: ‘Ondersteuning en zorg in de wijk’ is een gezamenlijk boodschap van 22 Brabantse organisaties, actief in het sociaal domein, aan de lokale politiek. Met oog op de gemeenteraadsverkiezingen is het doel van manifest om de urgentie van de uitdagingen in de ouderenzorg in de verkiezingsprogramma’s van lokale politieke partijen te laten landen en het thema prominent op de politieke agenda te plaatsen.