Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

ActiZ op Dutch Design Week: de toekomst van de vergrijzing vraagt om creatieve oplossingen

ActiZ organiseert conferentie tijdens de Dutch Design Week op 25 oktober

Link gekopieerd naar klembord

ActiZ op Dutch Design Week: de toekomst van de vergrijzing vraagt om creatieve oplossingen keyvisual

Uitnodiging ActiZ op Dutch Design Week 2023

De zorg voor ouderen verandert fundamenteel. De tekenen van vergrijzing zijn nu al dagelijks zichtbaar in de zorg. Maar dit belangrijke vraagstuk gaat niet alleen de zorg aan. Integendeel: de vergrijzing is een vraagstuk van heel Nederland. ActiZ wil dit maatschappelijke probleem aankaarten én oplossingen kunnen schetsen. De branchevereniging van zorgorganisaties is ervan overtuigd dat ook de creatieve industrie de zorgsector verder kan helpen met behulp van social design. Daarom organiseert ActiZ, als strategisch partner van de Embassy of Inclusive Society, een inspirerende bijeenkomst waarin de impact van social design op de zorg voor ouderen centraal staat.

Tijdens deze conferentie op 25 oktober 2023 staat verandering binnen de zorg centraal. Het programma is toegankelijk voor ActiZ-leden (bestuurders, directeuren, (innovatie-)managers) en andere geïnteresseerden.

Wat is social design? 

Social design is ontwerp voor maatschappelijke verandering. Zo werken social designers aan complexe vraagstukken die niet eenvoudig en met één oplossing aan te pakken zijn zoals eenzaamheid, de vergrijzing, klimaatverandering, etc., ook wel 'wicked problems' genoemd.

Vraagstuk van iedereen

‘Juist in deze tijd waarin de zorg veel uitdagingen kent, kan een ander perspectief ons veel nieuwe inzichten geven’, aldus ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken. ‘Ontwerpers denken vanuit een creatieve invalshoek: ze denken buiten de gebaande paden. Daarmee krijgen we een nieuwe frisse blik op de zorg voor ouderen, die ons verder vooruit helpt. Als branchevereniging voelen we met elkaar de noodzaak om de zorg anders te organiseren. Deze conferentie is een goed vertrekpunt.’

Ontwerpers denken vanuit een creatieve invalshoek. Daarmee krijgen we een frisse blik op de zorg voor ouderen.

Anneke Westerlaken \

ActiZ-voorzitter

De afgelopen jaren heeft de sector al kennis gemaakt met social design. De branchevereniging van zorgorganisaties staat voor het derde jaar in Eindhoven. Tijdens de conferentie vertelt onder andere hoogleraar Wilma van der Scheer over bestuurlijk leiderschap bij transformaties. Ook wordt er ingezoomd op specifieke social design projecten, die de zorg vooruit kunnen helpen, zoals de Buurtwoongroep of de sociale sportschool. Westerlaken: ‘Ontwerpers en creatieve professionals kijken heel anders naar complexe vraagstukken dan wij in de zorg. Zij laten zich op een onderzoekende manier leiden door wat ze tegenkomen. Dat is enorm behulpzaam bij een ingewikkeld vraagstuk zoals de vergrijzing. Investeren in oplossingen voor de vergrijzing is investeren in een inclusieve samenleving.’

Over de Dutch Design Foundation 

Dutch Design Foundation biedt een platform voor de beste en meest veelbelovende designers. Op die manier helpen zij hen om hun ideeën en werk te verspreiden. De foundation organiseert jaarlijks de Dutch Design Week, het grootste design evenement van Noord-Europa. Tijdens dit evenement wordt het werk en concepten van meer dan 2600 designers gepresenteerd.

De Embassy of Inclusive Society, is één van de embassies van Dutch Design Foundation. De Embassy of Inclusive Society presenteert een divers aanbod van projecten op het gebied van vormgeving en een actieve vorm van samenwerking tussen verschillende groepen in onze samenleving. Ontwerpers denken na over hoe zij kunnen bijdragen aan een samenleving waarin iedereen (van elke leeftijd) zich gezien en gerepresenteerd voelt.