Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Financieren Nieuws leestijd 1 min

ActiZ blij met eerste stap voor meer loonruimte in de zorg

Link gekopieerd naar klembord

ActiZ blij met eerste stap voor meer loonruimte in de zorg keyvisual

oprechte aandacht - oudere met verzorgende

Het demissionaire kabinet trekt 675 miljoen euro uit om salarissen in de zorg te kunnen verhogen. ActiZ is blij dat gehoor wordt gegeven aan de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer. Die nam eerder een motie van de SP en de ChristenUnie hierover aan. ActiZ pleit al langer voor structurele verhoging van de loonruimte. ‘Het geld dat het kabinet nu vrijmaakt is een goede eerste stap om achterstanden in de beloning in de zorg ten opzichte van de markt te dichten’, aldus ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties.

Investeren loont

ActiZ heeft, samen met vakbonden en andere zorgpartijen, gepleit voor een structurele verhoging onder meer in een gezamenlijke oproep aan het kabinet en parlement. Verbetering van de inkomenspositie van zorgmedewerkers is ook één van de aanbevelingen die de Sociaal Economische Raad (SER) onlangs deed voor de arbeidsmarkt in de zorg. Zorgmedewerkers zijn de sleutel voor goede zorg en ondersteuning. En het is volgens de SER zaak dat de randvoorwaarden op orde komen voor het behoud en het aantrekken van voldoende gemotiveerde medewerkers in de zorg. ‘Deze middelen zijn een eerste stap’.

Meer nodig

Maar de toekomst van de zorg voor ouderen vraagt meer. ‘We verwachten een verdubbeling van de vraag naar zorg voor ouderen, terwijl het aantal zorgprofessionals nauwelijks toeneemt. Het aantal mantelzorgers neemt zelfs af. Dat maakt fundamentele keuzes noodzakelijk over hoe de zorg voor ouderen en chronische zieken in te richten.’

Daarom presenteerde een brede coalitie Tien uitgangpunten voor toekomstbestendige ouderenzorg. Werken, leren en ontwikkelen in de zorg moet zo aantrekkelijk en laagdrempelig mogelijk zijn. Maar het vraagt ook iets van de samenleving. Hoe bereiden we ons voor op ouder worden en maken we de samenleving zorgzamer? ActiZ is daarom initiatiefnemer van de campagne Praat vandaag over morgen.

Stel het niet uit. Praat vandaag over morgen. Met die boodschap roepen we iedereen in Nederland op in gesprek te gaan over ouder worden.