Het actieplan digitale technologie in de ouderen- en thuiszorg verder helpen
Meld je aan en draag bij aan de versnelling van de beweging!

De ouderen- en thuiszorg in Nederland staat voor een enorme uitdaging. De productiviteit van zorgmedewerkers moet de komende jaren meer dan verdubbelen om aan de toenemende zorgvraag als gevolg van de vergrijzing te kunnen voldoen. Dat is niet realistisch. Voor hen is de werkdruk is al hoog en zorgmedewerkers moeten met plezier hun werk kunnen blijven doen. Het moet dus anders.
Innoveren van de zorg is één van de strategieën om de uitdagingen van nu en de toekomst het hoofd te bieden. Maar met de bestaande innovaties en de snelheid waarmee deze worden opgeschaald, gaan we het niet redden. Er moet een enorme versnelling komen om de ouderen- en thuiszorg te vernieuwen. Om te voorkomen dat er grote problemen ontstaan, die de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg belemmeren.
Samenhang tussen initiatieven is een randvoorwaarde om tot de versnelde opschaling te komen van digitale zorginnovaties
Daarom zetten we zorgvernieuwing in de versnelling. We geven gas om op tijd klaar te zijn met het innoveren van de zorg. We richten ons niet alleen op tijdbesparende innovaties, maar ook op kwaliteit van leven en eigen regie van cliënten. En op het vergroten van het werkplezier van zorgmedewerkers.
In het land gebeurt al heel veel. Er zijn veel mooie (regionale) initiatieven, maar er is ook sprake van een toenemende behoefte aan meer landelijke afstemming en ondersteuning - waarbij de onafhankelijkheid van de bestaande initiatieven blijft gehandhaafd. De initiatiefnemers van dit Actieplan nemen het op zich om de gewenste samenhang te organiseren. Een samenhang die als randvoorwaardelijk wordt gezien om tot (versnelde) opschaling te komen van digitale zorginnovaties. Het vertrekpunt is immers om gezamenlijk tot afstemming te komen van digitale zorg als integraal onderdeel van goede zorg.
Wij nemen hiervoor de volgende stappen:
- Het doen van de onderstaande oproep om mee te doen met de beweging en onze doelen en acties aan te vullen.
- Op basis van de ontvangen input wordt een definitief plan opgesteld en worden acties geïnitieerd. Het uitgangspunt is dat de acties die worden opgepakt een grote bijdrage aan de versnelling van innovatie en de opschaling ervan leveren.
- Actie!
Oproep: doe met ons mee en vul het actieplan aan
Wij willen dit zo veel mogelijk samen doen met een brede groep van stakeholders en belanghebbenden. Daarom roepen wij iedereen op bij te dragen aan versnelling van de beweging!
Wil je ook in actie komen en deel uitmaken van deze gezamenlijke versnelling? Geef je dan nu op door onderaan deze pagina te klikken op de knop: Ik draag bij aan het actieplan. Hieronder hebben we een eerste aanzet gegeven tot de doelstellingen en acties. Wij horen hierop graag jullie feedback en aanvullingen, zodat we samen tot een compleet geheel kunnen komen.
Doelstellingen
Onze eerste aanzet:
- Juiste zorg op de juiste plek en zo innovatief en digitaal mogelijk werken in de zorg. Thuis en digitaal tenzij.
- Meer ruimte voor innovatie vanuit de zorgmedewerkers en vanuit de zorg. Wij willen de zorg inspireren om actief mee te denken over innovatie en digitalisering.
- Landelijke kennisdeling waarbij de ervaringen en lessen die individuele pilots opleveren, worden gedeeld.
- Een aantrekkelijke markt zijn voor innovatiepartners, de leveranciers van innovaties, zodat zij worden gestimuleerd om zoveel mogelijk relevante innovaties te ontwikkelen voor onze markt.
- Goede samenwerking tussen zorgaanbieders en innovatiepartners, waardoor innovaties doorontwikkeld worden en om de opschaling zoveel mogelijk te versnellen.
- Vergoedingen vormen geen belemmering voor de inzet van bewezen (digitale) innovaties.
- Opleidingen voor professionals die openstaan voor innovatie in brede zin en voor wie het werken met digitale oplossingen en innovatie het ‘nieuwe normaal’ is.
- Digitale vaardigheden van cliënten, mantelzorgers en professionals zijn op niveau.
- Zorgorganisaties hebben een visie op digitalisering, waarbij de client centraal staat en digitaal de norm is, de basisinfrastructuur op orde is en de samenhang der dingen worden doorgrond.
- De gehele sector werkt volgens de principes van Duurzaam Informatiestelsel in de Zorg Referentie Architectuur (DIZRA, landelijk open API strategie en privacy en security by design).
Acties
Doel 1: Zo innovatief en digitaal mogelijk werken in de zorg
Doel 2: Meer ruimte voor innovatie vanuit de zorg en zorgmedewerkers
Doel 3: Landelijke kennisdeling
Doel 4: Een aantrekkelijke markt zijn voor innovatiepartners
Doel 5: Goede samenwerking tussen zorgaanbieders en innovatiepartner
Doel 6: Vergoedingen vormen geen belemmering
Doel 7: Opleidingen voor professionals die openstaan voor innovatie
Doel 8: Digitale vaardigheden van cliënten, mantelzorgers en professionals zijn op niveau.
Doel 9: Zorgorganisaties hebben een visie op digitalisering
Doel 10: De hele sector werkt volgens de principes van DIZRA
Het Actieplan is een initiatief van ActiZ, Alzheimer Nederland, Vilans, WDTM, Zorgthuisnl en Zorgverzekeraars Nederland.