Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Wonen Nieuws leestijd 1 min

Zorgorganisatie Van Neynsel realiseert leef-zorgconcept met woningcorporatie Zayaz

Link gekopieerd naar klembord

Zorgorganisatie Van Neynsel realiseert leef-zorgconcept met woningcorporatie Zayaz keyvisual

zuiderschans

Het voormalige Van Neynsel Zuiderschans in ’s-Hertogenbosch is gesloopt en maakt binnenkort plaats voor een splinternieuw wooncomplex voor sociale huur met zorg dichtbij. Zorgorganisatie Van Neynsel en woningcorporatie Zayaz realiseren samen het leef-zorgconcept ‘Wij zijn Zuiderschans. Doe je mee?’. Dit wordt een fijne leefplek voor voornamelijk 65-plussers waar je gezien wordt en waar je jezelf kunt zijn, met 83 zelfstandige nieuwbouw appartementen en een gedeelte voor beschermd wonen. Jorie Akkermans, divisiemanager Gastvrijheid bij Van Neynsel vertelt ons meer over het project.

Samenwerking & brede blik

De samenwerking tussen woningcorporatie Zayaz en zorgorganisatie Van Neynsel is een belangrijke succesfactor voor de realisatie van ‘Wij zijn Zuiderschans’. ‘We trekken als gelijkwaardige partners op en dragen ieder vanuit onze corebusiness bij aan de realisatie van het concept; Zayaz vanuit het wonen en Van Neynsel vanuit de zorg. Zo nemen we de leereffecten van twee jaar ‘Social Trial’ over de Sociale Benadering  van initiatiefneemster Professor Anne Mei The mee. Dit betekent dat we ons niet alleen op de directe gevolgen van een beperking of kwetsbaarheid inzetten maar ook op de indirecte gevolgen. We kijken daarbij met een brede blik naar welbevinden en niet alleen met een zorgbril. Om bewoner en naasten bij te staan als partner in een fijne dag”, aldus Akkermans.

Zayaz en Van Neynsel streven heel bewust naar een mix van bewoners voor de 83 zelfstandige huurappartementen. ‘Daarom gelden er verschillende voorwaarden per woning. Zo zijn er woningen voor mensen met en zonder een zorgvraag en in diverse prijsklassen. De meeste woningen worden toegewezen aan de hand van inschrijftijd, maar ook een aantal via loting’, vertelt Akkermans. De verhuurcommissie, met medewerkers van beide organisaties, zorgen voor de goede mix door bijvoorbeeld het voeren van kennismakingsgesprekken met potentiële huurders. Het beschermd wonen bestaat uit vier woongroepen met elk een aparte woonkamer, waar in totaal 44 mensen met dementie met een Wlz-indicatie kunnen wonen. Bewoners hebben een eigen studio.

De video hieronder is een impressie van de 83 zelfstandige nieuwbouw appartementen.

(Buurt)bewoners dragen actief bij aan Wij zijn Zuiderschans

Het Ontmoetingsplein is een Wij(k)plein en wordt het hart van ‘Wij zijn Zuiderschans’ en de wijk. Jorie licht toe: ‘Iedereen is er welkom: van (buurt)bewoners, familieleden, vrijwilligers tot ondernemers en scholieren. Bewoners, betrokken organisaties en de buurt geven samen invulling aan het aanbod van activiteiten.’ Het plein wordt een huiskamer voor de wijk, een mix van jong en oud, waar steeds weer iets nieuws te ontdekken valt. ‘Bewoners kunnen in de tuin genieten van groen en tuinieren, of een beschut plekje opzoeken om te lezen of anderszins te ontspannen.’

Door in de ontwerpfase van het gebouw actief in gesprek te gaan met omwonenden kwamen een aantal wensen naar voren. Zo mocht het gebouw niet hoger worden dan het voormalige Zuiderschans, moesten de mooie bomen bewaard blijven en wilden de omwonenden graag zo min mogelijk last hebben van de nieuwe verlichting op de galerijen.

Het project is duurzaam opgezet. In de praktijk betekent dit gasloos, een warmte- en koudeopslag installatie voor de verwarming en koeling, zonnepanelen en PVT-panelen als bron voor de warmtepomp. “Het gebouw heeft goede isolatie volgens de BENG normering. We gebruiken materialen die circulair zijn, dus zijn gemaakt van bestaande bouwmaterialen. Het is een ontwerp met installatievloeren, zodat het gebouw in de toekomst relatief eenvoudig weer uit elkaar is te halen en de materialen te hergebruiken zijn. Er zijn bijvoorbeeld weinig installaties in wanden en vloeren verwerkt. De bouw zelf, inclusief de bouwrouting, is zo gepland dat we zoveel mogelijk afvalstromen en transport beperken.” Aldus Akkermans. Het woonleef-concept wordt met interesse gevolgd door ActiZ.

Dit artikel is ter inspiratie van de mogelijkheden in woonvormen voor ouderen. Eerder publiceerde ActiZ al een magazine met daarin vele verschillende voorbeelden van woonvormen.