Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Appen met
Innoveren

Zorgorganisatie Mijzo zet innovatief in op minder voedselverspilling

Kopieer de link
Link gekopieerd naar klembord
Ouderen eten

Voedselverspilling in zorgorganisaties kan worden verminderd door gerichter in te kopen en anders uit te serveren. Helaas blijft er nog te vaak eten en drinken over dat nog goed is voor consumptie. Zorgorganisatie Mijzo heeft daar iets op bedacht. Als eerste ouderenzorgorganisatie in Nederland maken zij actief gebruik van de app Too Good To Go en redden daarmee maaltijden. Marlou Boers, beleidsadviseur ActiZ, appt hierover met Bart Bergmans, manager facilitair bij Mijzo, over dit initiatief.

Marlou Boers

Marlou Boers

Beleidsadviseur ActiZ

Bart Bergmans

Bart Bergmans

Manager facilitair bij zorgorganisatie Mijzo

Marlou Boers

Marlou Boers

Hoi Bart, wat een leuke en duurzame innovatie. Wat is Too Good To Go precies? 

Bart Bergmans

Bart Bergmans

Het is een app met de slogan ‘Red eten, help de planeet’. Aanbieders zoals winkels, bakkers en restaurants kunnen producten op dit platform aanbieden die niet verkocht zijn of  bijna over de datum zijn.

Bart Bergmans

Bart Bergmans

Consumenten kunnen via de app het eten voor één derde van de oorspronkelijke prijs kopen. 

Marlou Boers

Marlou Boers

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om het op een zorglocatie te doen? 

Bart Bergmans

Bart Bergmans

Een medewerker van Mijzo kende de app Too Good To Go en kwam op het idee om dat ook op de zorglocaties te doen. Ik heb meteen gebeld en twee weken later zijn we gestart. 

Bart Bergmans

Bart Bergmans

Dat is met veel initiatieven rondom duurzaamheid, je moet het gewoon gaan doen. Dit initiatief sloeg meteen aan. 

Marlou Boers

Marlou Boers

Wat biedt Mijzo dan aan op het platform? 

Bart Bergmans

Bart Bergmans

We bereiden als zorgorganisatie niet alleen maaltijden voor onze bewoners, maar ook voor bijna 200 mensen in de gemeente via tafeltje dekje. Zij krijgen een maaltijd thuisbezorgd en kunnen het zelf opwarmen in de oven of magnetron.  

Bart Bergmans

Bart Bergmans

Gemiddeld houden we zo’n 3 à 4 maaltijden per dag over, deze zetten we dan op de app.

Marlou Boers

Marlou Boers

En die maaltijd halen mensen dan bij jullie op? 

Bart Bergmans

Bart Bergmans

Inderdaad, we werken nu mee met drie locaties. Daar kunnen de klanten de ‘Magic Box’ bij de ingang van ons restaurant ophalen.  

Bart Bergmans

Bart Bergmans

De consument weet bij de bestelling dan niet precies wat die krijgt. Bij ons kunnen mensen een ‘tafeltje dekje’ maaltijd bestellen, maar wat er precies op het menu staat is een verassing. 

Marlou Boers

Marlou Boers

Leuk zeg! Wordt er veel gebruik van gemaakt? 

Bart Bergmans

Bart Bergmans

Ja zeker, het sloeg eigenlijk meteen aan. Ik had zelf niet gedacht dat het zo goed zo lopen in een klein dorp, maar niets blijkt minder waar 😉. Van jonge gezinnen tot ouderen: ze komen het allemaal afhalen.   

Bart Bergmans

Bart Bergmans

We zetten hiermee ook in op de wijkfunctie van de zorgorganisatie, want er komen allemaal verschillende buurtbewoners naar de locatie. 

Marlou Boers

Marlou Boers

Dat begrijp ik. En wat zijn de recensies tot nu toe? 

Bart Bergmans

Bart Bergmans

Iedereen vindt het superlekker, dat is ook wel leuk om te horen van buitenstaanders! We krijgen 4,7 van de 5 sterren voor onze maaltijden. 

Bart Bergmans

Bart Bergmans

De boxen kosten ook maar €2,50 op de app. Daarvan dragen wij €1,19 af aan het platform 

Marlou Boers

Marlou Boers

Financieel heeft het dus weinig voordelen? 

Bart Bergmans

Bart Bergmans

Je verdient er inderdaad niet op. Voor ons zit het voordeel echt in bijdragen aan verduurzaming van de maatschappij. Vanuit de visie dat je maaltijden redt. In de milieuthermometer zit een component voeding, waarin ook wordt ingezet op het tegengaan van voedselverspilling. Daar kunnen we dit initiatief mooi aan koppelen.  

Bart Bergmans

Bart Bergmans

Met de Milieuthermometer maken wij onze aandacht voor een duurzame bedrijfsvoering zichtbaar.  

Marlou Boers

Marlou Boers

Mooie gedachte. Maar waarom bereiden jullie dan niet gewoon minder maaltijden? 

Bart Bergmans

Bart Bergmans

Een van onze randvoorwaarden is dat we niet meer dan tien maaltijden op een dag aanbieden. Dan hebben we gewoon verkeerd ingekocht. Je kan niet altijd alles op drie maaltijden afmeten, maar het is zonde om dat restje weg te gooien. Medewerkers kunnen de boxen trouwens ook kopen. 

Marlou Boers

Marlou Boers

Moet je de boxen wel eens weggooien? 

Bart Bergmans

Bart Bergmans

We verkopen 80% van onze boxen! Landelijk is dat verkoopcijfer trouwens 95% dus we doen ons best om dat bij ons te verhogen.  

Marlou Boers

Marlou Boers

Het is dus aan te raden voor andere zorgorganisaties? 

 

Bart Bergmans

Bart Bergmans

Absoluut! Je moet kijken hoe de app bij de processen op de locaties past. Wij bieden op een aantal locaties tafeltje dekje aan, en op die locaties werken we ook met de app.  

Bart Bergmans

Bart Bergmans

We gaan het in de toekomst wellicht over alle locaties van Mijzo uitrollen, maar daarvoor moeten we eerst nog testen met het verkopen van warme maaltijden. Aan de slag dus! 😊